Organisatie Licht op Herinnering wil met online editie nog meer publiek bereiken

Zondag 18 oktober 2020

Door Redactie

Archief | Peter Vroon

Een behoorlijke drukte is het normaal op de begraafplaats waar het evenement Licht op Herinnering gehouden wordt. Dit jaar gaat het, zoals we laatst al konden melden, even anders. Een online editie op woensdag 4 november van 19.00 tot 21.00 uur.

Eind augustus besloot de organisatie na lang wikken en wegen, om dit jaar geen fysieke, 13e editie van de jaarlijkse herdenkingsavond ‘Licht op Herinnering’ te houden. “Nu we een maand later terugkijken, lijkt dit lastige besluit de enige juiste te zijn geweest”, meldt Marieke Nuijten namens de organisatie. “Het COVID19-virus lijkt nog niet klaar te zijn met onze wereld. De veiligheid van onze vrijwilligers, bezoekers en sponsoren zou niet gegarandeerd kunnen worden. En vanuit organisatorisch oogpunt zou het geheel ook zeer uitdagend geweest zijn. De handjes van vrijwilligers zouden vermenigvuldigt moeten worden met alle van kracht zijnde regels en richtlijnen.”

Grotere doelgroep

De organisatie hoopt een nog bredere doelgroep te kunnen bereiken met het online evenement. “Hoe mooi zou het zijn wanneer we ook die mensen kunnen bereiken die we normaal moeten missen? Mensen die door het gebrek aan vervoer, verzorging of vrijwilligers normaliter niet fysiek aanwezig kunnen zijn tijdens ‘Licht op Herinnering’. Mensen in verzorgingstehuizen bijvoorbeeld. We willen die mensen graag op de hoogte brengen van onze digitale editie van ‘Licht op Herinnering’.” Ze zijn dan ook nog hard op zoek naar mensen die ze in contact kunnen brengen met organisaties in Apeldoorn. “We ontvangen graag een e-mail adres zodat we de organisatie of instelling op de hoogte kunnen brengen.”

Samenwerking

Marieke legt uit dat er al mooie dingen zijn ontstaan tijdens het organiseren. “Dat een crisissituatie naast veel tegenslag en verdriet ook hoop en creativiteit teweeg brengt, is inmiddels wel gebleken. Ondernemers in Apeldoorn verzinnen de meest creatieve mogelijkheden om hun deuren open te houden. De creatieve geest en gedrevenheid om niet niets te doen heeft ook het bestuur van ‘Licht op Herinnering’ geïnspireerd.”

Zo ontstond er aan de keukentafel de wens om de herdenkingsavond dit jaar digitaal te organiseren, licht ze toe. “Die wens ontpopte zich binnen de kortste tijd in een concreet plan. De samenwerking met RTV Apeldoorn zorgt ervoor dat het concrete plan uitvoerbaar wordt. Al snel had het bestuur een verlanglijstje volgekrabbeld met een mogelijke invulling van het digitale programma. Ook de mening van vrijwilligers, kunstenaars en de bezoeker wordt meegenomen, vertelt ze. “Via (sociale)media en e-mail is gevraagd om mee te denken, helpen en werken aan de invulling van het programma op 4 november aanstaande.”

Sneak preview

Een kleine sneak preview van wat je kunt verwachten als je op 4 november meekijkt via de website van ‘Licht op Herinnering’:

– Muziek van diverse koren en muzikanten
– Pubers in de rouw
– Symboliek van bloemen
– Dolen in rouw
– Fotografie
– Verhalen van de begraafplaats
– Tastbare herinneringen maken uit stof
– Herinner(D)ingen
– Rouw scrabble
– Virtuele manieren van gedenken, herdenken & herinneren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!