Paleis Het Loo hét middelpunt van viering 75 jaar bevrijding

Vrijdag 1 november 2019

Door Amrutha Mol

De Stichting Bevrijding’45 gaf vanmiddag, vrijdag 1 november, een voorproefje van het te verwachten programma van mei 2020. In het weekend van 9 en 10 mei vieren we in Apeldoorn 75 jaar vrijheid. En dat zal niet gebeuren door een defilé over de Loolaan, zoals jarenlang gebeurde, maar er zijn verschillende activiteiten, met name bij Paleis het Loo.

Anita Menninga, voorzitter van de stichting, vertelt: ,,De Canadese veteranen komen voordat ze weer terug gaan naar Canada nog even bij ons in Apeldoorn en dan gaan we ze ook goed in het zonnetje zetten. We willen ze echt dank en eer betuigen.” Dit 75e jaar van Nederlandse vrijheid wordt groots gevierd, zeker in Apeldoorn, vindt de stichting. Apeldoorn speelde namelijk een grote rol rond de tijd van de bevrijding.

Er is in mei dus geen parade door de Loolaan, omdat de veteranen dat wegens hun gezondheid niet meer vol kunnen houden. Want laten we eerlijk zijn, het is dan 75 jaar geleden en zij waren toch allemaal zo rond de 20, dus reken maar uit. Op het terrein van Paleis Het Loo zijn er wel allerlei activiteiten. Vanuit Paleis Het Loo is er een expositie bij de paardenstallen over de bevrijding en wat vrijheid betekent. Door de Stichting Bevrijding ’45 wordt er een expositie georganiseerd waarin creatief werk van basisschoolkinderen te zien is. De kinderen uiten met dit werk wat vrijheid voor hen is en betekent.

Roel Visser van Stichting Bevrijding ’45 vertelt enthousiast over het 2e weekend van mei: ,,Je kunt de route lopen die de Canadezen ook hebben gelopen toen zij in Apeldoorn waren rond de tijd van de bevrijding. Tijdens het lopen van die route kun je luisteren naar verhalen van Canadese bevrijders. Er komt ook nog een Canadees dorp waar je heen kan om foto’s, voertuigen en verhalen uit die tijd tot je te nemen. Er is muziek op het voorterrein van Paleis Het Loo. De veteranen zullen onder andere verblijven in Apeldoorn, Deventer en Zutphen in gastgezinnen.”

In heel Nederland wordt de vrijheid gevierd. Elk jaar in mei zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals, herdenkingsdagen- en monumenten te vinden. Stichting Bevrijding ’45 erg actief is rondom 4 en 5 mei. Maar ook daarna en op andere dagen van het jaar zijn ze als stichting nog erg druk met educatieve programma’s op school en het ondersteunen van initiatieven in andere dorpen. Ze focussen zich onder meer op jongeren. Anita Menninga zegt: ,,We willen juist jongeren betrekken om hun duidelijk te maken wat vrijheid betekent en hen bewustwording meegeven over de geschiedenis.”

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?