Perifere structuur differentiatie

Woensdag 11 september 2013

Door StrangeArt

“Perifere structuur differentiatie”, academische taal voor een architectuur probleem. Redresserend naar plat Apeldoorns: Hoe en wanneer maak je een randje aan een gehaakt kleedje, een randje wat moet aansluiten bij het motief (de structuur) van het gehaakte kleedje.
Het voorgaande is een bijna letterlijke weergave uit een deel van een toespraak van Herman Hertzberger. Een toespraak gehouden bij de opening van een tentoonstelling over het werk van de architect Gert Boon (1921-2009) in het ACEC.

Gert Boon is al overleden (2009), er is een boek over zijn werk verschenen en nu dus ook een tentoonstelling in “het kleine deel” van ACEC. Het boek werd als openingshandeling overhandigd aan Hertzberger. De precieze woorden van zijn inleiding kan ik niet herhalen, behalve dan de zinsnede “Perifere structuur differentiatie”. Wat ik mij wel herinner is de emotie. Over de doden niets dan goeds is het gezegde, maar zelf hoop ik voor mij nooit zo’n necrologie mee te maken. Gert Boon schijnt (volgnes Hertzberger) een norse stuurse man te zijn geweest wiens enige bijdrage was vermeld te worden in de colofon van een bekend architectuur tijdschrift. Alleen zijn naam in het colofon, Boon zelf heeft in dat tijdschrift nooit wat geschreven. Hij had wel de nooit uitgevoerde intentie om ooit eens iets te schrijven over “Perifere structuur differentiatie”. En passant werden nog wat karaktermoorden gepleegd op andere bekende architecten. Kortom het was een openhartige, bijna cynische inkijk in de omgangsvormen in de architectuurwereld.
Iets zien trouwens van het werk van Hertzberger?. Kijk naar het CODA, Centraal Beheer (De Apenrots) en Schouwburg Orpheus

De foto: Herman Hertzberger (De Kop) en nog een foto van hem samen met Hans Porringa ( oud wethouder) en de partner van Hans, Sorry ben uw naam vergeten, maar ik vind u heel lief en knap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!