Peter Vroon toont zich wazig in Art-Café SamSam

Maandag 9 januari 2017

Door Ben Eggermont

Onder de titel ‘Ik zie een beetje wazig’ toont Peter Vroon in Art-Café SamSam een reeks foto’s die hij het afgelopen jaar tussen april en november heeft geschoten en naadloos passen op deze titel. Bart Lauw, geen onbekende in het Apeldoornse uitgaansleven opende op Peter’s verzoek deze expositie.

Bart haakte aan op het begrip ‘wazig’. Hij uitte het vermoeden dat Peter hem hiervoor speciaal had gevraagd door gekscherend de wazigheid als gevolg van de wijn in verband te brengen met de wazigheid van de foto’s. De kroeg was daarom een uitmuntende plek voor deze wazige expositie.

De kern van zijn betoog weergegeven in een tweetal citaten:

,, …Ik weet dat er in de zaal vele fotografen zitten en ik wil hen niet beledigen, maar persoonlijk houd ik over het algemeen meer van schilderkunst dan van fotografie juist door abstract werk waarbij je je eigen gevoel en interpretatie kwijt kan. Bij fotografie zie ik te vaak de strijd van het dualisme tussen scherpte en vaagheid. en mis ik vaak de durf om abstract te denken. Jij hebt dat lef met deze foto’s wel en daardoor lijken het net schilderijen….”

,, ….Als je er lang naar kijkt en er vaker naar kijkt zie je iedere keer iets anders in je foto’s. Zo dacht ik op een van je foto’s een prachtige schaars geklede dame te ontwaren, echter bleek dat een illusie en was het een brandende lantaarnpaal . De enige overeenkomst tussen mijn ‘mind’ en het werkelijke beeld was dat ze beide straalden. Ik kreeg er Freudiaanse gedachten van….”

Bart ontpopte zich daarbij ook nog als poëet door zijn gevoelen met onderstaand gedicht te illustreren:

Verbeelding

Waarom willen wij in het leven,
Zo vaak momenten van helderheid,
Of beter nog: van grote klaarheid

Schaars zijn die momenten
en ook nog goed verborgen

Zoeken heeft dus nauwelijks zin,
En het vinden evenmin

De kunst is zo te leven,
Dat het je overkomt,

En dat die klaarheid regelmatig,
via kunst je hart verstomt.

De muziek werd deze middag verzorgd door Ralph de Jongh die het ruim aanwezige publiek aangenaam wist te vermaken en zelfs een aantal tot dansen wist te verleiden. Later sloot de groep Jocomori zich aan bij Ralph. Het was nog lang gezellig in SamSam.

Heb je het gemist? Aanstaande vrijdag 13 januari is er een speciaal optreden in het Blues café onder de titel ‘Choke and Rescue’ door Maarten & de Rinaldo’s waarin de foto’s van Peter een prominente rol spelen.  Verder kun je een interview met Peter verwachten van David Levie.  

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?