Podcast Daniël Lippens op Apeldoornse wegen nu te beluisteren

Dinsdag 10 december 2019

Door Marieke Nuijten

Radio 538-dj Daniël Lippens kroop vorige week woensdag, 4 december, achter het stuur bij de Apeldoornse rijinstructrice Lloret Sarelse van Verkeersschool Frank Schuurman. Eerder die ochtend brachten wij het nieuws naar buiten dat hij tijdens deze rit een podcast zou maken over veilig(er) autorijden voor de zenden waarvoor hij werkt. Na deze rit over Apeldoornse wegen kreeg Lippens als rapportcijfer een 5,5 mee naar huis. Inmiddels zijn we een aantal dagen verder en heeft de dj zijn eerste podcast ‘on air’ gezet.

De podcast zelf heeft de titel ‘Binnenspiegel’ meegekregen. Een toepasselijke titel, zo blijkt wanneer je de podcast terugluistert. De 538-dj trapt zijn podcast af door te bellen met de fietser die hij in Amsterdam aanreed. Lippens maakt nogmaals zijn excuses naar de fietser en vertelt dat hij bezig is iets te doen aan zijn roekeloze rijgedrag. De man aan de andere kant van de lijn hoort zijn verhaal aan en vergeeft de dj zijn onacceptabele manoeuvre.

Verkeersscholen

Daniël gaat tijdens het maken van zijn eerste podcast op bezoek bij 2 rijscholen. Een daarvan zit in Amsterdam. Voor de tweede kwam hij na een tweet terecht in ons eigen Apeldoorn bij Verkeersschool Frank Schuurman. De rijinstructeurs zijn het na het bekijken van het YouTube filmpje unaniem eens: Lippens schat situaties niet tijdig genoeg in, zijn theoretische kennis is wat vertroebeld en hij vertoont onveilig gedrag op de weg.

Tijdens de podcast hoor je het commentaar dat de 36-jarige instructrice Lippens geeft durende de rijles. Er is geen kritiek, maar feedback. Zo geeft ze tijdens een situatie die zich voordoet aan dat hij weliswaar eerder had kúnnen stoppen maar dat hij wél gestopt is. Ze geeft als tip mee altijd een zogenaamde nacontrole uit te voeren. Stel jezelf de vraag:,, Kan ik wel doen wat is van plan was te doen?” Op deze manier voorkom je dat je nogmaals in een soortgelijke situatie terechtkomt. Ze tipt Daniël dat het tegenwoordig verplicht is je richtingaanwijzer te gebruiken wanneer je op een rotonde rijdt en een afslag overslaat. ,,Zo ziet het deelnemende verkeer wat je van plan bent.”

Lloret zegt in de podcast: ,,Laat iedere bestuurder voordat hij/zij zijn rijbewijs verlengd word een opfrisles voor de theorie en praktijk volgen. Wanneer een rijschool hier een stempel voor meegeeft en de bestuurder deze inlevert bij zijn aanvraag, denk ik dat we de verkeersveiligheid vergroten.” Lippens deelt haar mening.

Afleiding

Verderop in de podcast deelt Lippens met zijn luisterend publiek: ,,Tijdens het rijden ben ik erachter gekomen dat je echt niet bezig hoeft te zijn met een livestream om je te laten afleiden in het verkeer. Zelfs een klein gesprekje met de rijinstructeur zorgde al voor afleiding.” Gelukkig hadden de instructeurs de aandacht volledig op de weg. Zij lieten zich door de dj niet van de les brengen. Tijdens de rit over de snelweg legt Lloret hem aan de hand van een situatie die zich voordoet uit, op welke manier hij de verkeerssituatie anders in had kunnen schatten om zo veiliger deel te nemen aan het verkeer. Een simpel geval van vooruitkijken en zien wat er voor je gebeurd en daar naar te handelen.

Met z’n reet op de weg

Oeps, daar stond Lippens ineens met zijn reet op de weg (zoals de dj het zelf benoemd). Er ontstaat een onveilige situatie doordat de dj verwacht dat de auto voor hem door zal rijden. Deze verleent echter een paar fietsers voorrang. Een situatie die Lloret al voorspeld had. De instructeur uit Amsterdam vraagt hem later hoe het is afgelopen met de aangereden Amsterdamse fietser. De dj antwoord dat het met de fietser zelf goed gaat. Met zijn fiets alleen iets minder. De instructeur zegt hem dat zoiets in principe iedereen kan overkomen, ook reed de dj niet extreem hard. Hij geeft hem de tip: ,,Eerst denken dan doen” mee.

Conclusie

Nadat het duo in Apeldoorn uit de lesauto stapt volgt het verlossende eindoordeel. Lloret zegt: ,,We hebben het overleefd!” De instructrice geeft aan positief terug te kijken op het afgelopen uur en is aangenaam verrast. De dj laat een ander beeld zien dan op het YouTube filmpje te zien was. De dj krijgt van haar rapportcijfer 5,5. Ze tipt de dj om meer vooruit te kijken. Ook mag hij zijn snelheid beter aanpassen op zijn rijomgeving. Tijdens het rijden een livestream opnemen moet de dj van Lloret maar beter laten. Daardoor is Lippens met heel andere dingen bezig dan waarmee hij bezig zou moeten zijn. Daniël sluit zijn podcast af met de belofte niet meer te zullen streamen achter het stuur. Hij zegt: ,,Ook al denk je dit kan ik er wel even bij doen. Je bent gewoon de helft van je aandacht kwijt.”

Benieuwd naar de podcast? Je kan de podcast terugluisteren via deze link.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!