Politienieuws: Grote veiligheidscontrole Oost-Nederland

Vrijdag 13 februari 2015

Door Redactie

© Joke de Wolde

Donderdagavond en -nacht 12 en 13 februari hield de politie samen met diverse opsporingsinstanties een grootschalige veiligheidscontrole in Oost-Nederland. De controle richtte zich naast uiteenlopende (verkeers)overtredingen op het tegengaan van criminaliteit, met specifieke aandacht voor mobiel banditisme. Drie verdachten werden aangehouden, 365 voertuigen werden gericht gecontroleerd en de snelheid van ruim 2100 passanten gemeten. Diverse goederen, waaronder drugs en 10 kilo vuurwerk, werden aangetroffen en inbeslaggenomen.

De controle vond plaats van 22.30 tot 03.00 uur langs de snelweg A1 in de gemeente Apeldoorn. Er werd samengewerkt met verscheidene gespecialiseerde politieteams, opsporingspartners en collega’s in Duitsland. De aanwezigheid van deze collega’s is erop gericht te leren van elkaars expertise en ervaringen uit te wisselen als het gaat om mobiel banditisme. Zo wil de politie de (informatie)positie verstevigen in de aanpak van deze vorm van criminaliteit en daarmee ook de pakkans vergroten van bijvoorbeeld verdachte bestuurders. Aan deze gezamenlijke veiligheidscontrole werkten ongeveer 80 medewerkers mee vanuit de eenheid Oost-Nederland en de Landelijke eenheid van de politie, Koninklijke Marechaussee, Douane, Belastingdienst, Drugsexpertise Nederland en de Duitse politie.

Resultaten
De aanhoudingen hielden verband met het vervoer van 25 gram harddrugs, een vals rijbewijs en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Onder de 365 gecontroleerde voertuigen waren 25 vrachtauto’s en bestelbussen. Deze werden niet alleen doorzocht in de grensstreek, maar ook in en rond Amsterdam op de A1. De voertuigen werden doorgelicht op buit, inbrekersgereedschap, drugs, lading en het bezit van vereiste (vervoers)documenten. Zowel drugs als 10 kilo vuurwerk werden aangetroffen en inbeslaggenomen.

Van de 2150 passanten, overtraden 205 bestuurders de maximaal toegestane snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 168 km per uur. De (Parket)politie inde voor € 3000,- aan openstaande boetes. Daarnaast namen medewerkers van de Belastingdienst, na ANPR-hits, van vier bestuurders het voertuig in beslag. 15 bestuurders waren onder invloed van alcohol of drugs. De hoogst gemeten ugl was 420. Voor ‘lichte’ overtredingen zoals rijden zonder rijbewijs, niet handsfree bellen en een lengteoverschrijding van een aanhanger werd voor in totaal zeven personen een proces-verbaal opgemaakt.

Aanpak mobiel banditisme

Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met het doel een veelvoud vermogensdelicten te plegen. De bendes houden zich vooral bezig met woninginbraken, straatroven (high impact crime), winkeldiefstallen en zakkenrollerij De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst. De politie zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa. Door heel het land wordt het aankomende jaar op diverse plaatsen acties uitgevoerd en controles gehouden om mobiel banditisme tegen te gaan.

Bron: Politie.nl | Laatste update: 13-02-2015 | 09:27

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!