Help de bevolking van Oekraïne

Politietips voor vakantietijd

Donderdag 21 juni 2012

Door Redactie

Joke de Wolde

Iedereen hoopt op een warme zomer en voor sommigen staat de vakantie al weer voor de deur. Om die reden waarschuwt de politie inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland om alert te zijn en maatregelen voor een veilige zomerperiode te treffen. Geef inbrekers of insluipers geen kans. Tips staan op www.politiekeurmerk.nl

Uit analyse van de aangiften blijkt, dat inbraken en insluipingen op alle plekken in de regio plaatsvinden. Hieruit is ook op te maken dat deze feiten vaak overdag plaatsvinden. Dikwijls lijkt te gelden dat gelegenheid de dief maakt. Openstaande deuren en ramen zonder direct toezicht van bewoners (lekker klussen in de tuin) en duidelijk zichtbare waardevolle goederen blijken vaak doelwit.

Ook is het belangrijk om bij het afsluiten van ramen en deuren de sloten op slot te draaien. Hierdoor voorkom je de kans om slachtoffer te worden van het zogenaamde flipperen, waarbij inbrekers met behulp van bijvoorbeeld een stuk plastic vrij eenvoudig het slot kunnen openen. Daarnaast adviseert de politie de sleutel uit het slot te halen zodat de zogenaamde gaatjesboorders geen kans krijgen de deuren of ramen te openen.

Voorkomen van woninginbraken
De politie Noord- en Oost-Gelderland voert diverse projecten uit om woninginbrekers aan te houden, maar aan het voorkomen ervan kunnen burgers een belangrijke bijdrage leveren. De politie doet een beroep op burgers om alert te zijn op verdachte situaties en de politie te bellen. Naast het treffen van preventieve maatregelen is goedgekeurd hang- en sluitwerk zeker van belang. Dieven zoeken altijd woningen uit waar ze makkelijk binnen kunnen komen.
Op diverse sites staat informatie over het Politiekeurmerk Veilig wonen.

Je kan veel doen om te voorkomen dat er in een woning wordt ingebroken. De belangrijkste tip is natuurlijk: maak het de inbreker niet gemakkelijk.

Wat kan je doen om een inbraak te voorkomen?

 • Maak afspraken met buren over oplettendheid. Geef door wanneer u weg bent en bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie.
 • Laat de telefoon van het toestel wanneer u door onbekenden wordt gebeld, of als de verbinding zonder spreken wordt verbroken. Sommige inbrekers willen via de telefoon weten of er iemand thuis is.
 • Gebruik bij afwezigheid een babyfoon zodat uw buren op uw woning kunnen passen.
 • Snoei het groen rond de woning zodanig dat een inbreker gezien kan worden.
 • Merk uw waardevolle spullen en registreer deze.
 • Berg waardevolle spullen in een kluisje op of laat ze verankeren.
 • Laat geen touwtje uit de brievenbus hangen; leg geen sleutel onder de deurmat of container.
 • Laat geen onbeveiligde ramen open als u weg bent.
 • Laat geen ladders of opklimmateriaal onbeveiligd buiten liggen.
 • Houd kostbare voorwerpen uit het zicht.
 • Maak opklimmen naar de eerste verdieping zo lastig mogelijk.
 • Verberg uw autosleutels en autopapieren ‘s nachts goed op, desnoods op uw slaapkamer, om zo diefstal van uw auto na inbraak te voorkomen.
 • Een aardige tip: zet een leeg colablikje op de klink van je slaapkamerdeur, wanneer je met een dichte deur slaapt.

Tijdens vakanties:

 • Laat de woning achter met een bewoonde indruk.
 • Maak afspraken met buren of kennissen om post, kranten en zonnewering te verzorgen
 • Zorg zo nodig in de avonduren in uw huis voor verlichting met enkele tijdschakelaars.
 • Hang in uw (achter)tuin desnoods een vissnoer of zwart garen tussen lege flessen.
 • Een inbreker kan dat in het donker moeilijk zien. Het glasgerinkel wordt vermoedelijk wel gehoord door buren en verjaagt de inbreker.

Bij afwezigheid in de avonduren tijdens de donkere winterse maanden

 1. sluit deuren en ramen
 2. sluit (rol)gordijnen (of luiken)
 3. laat in de woning één of meer lampen branden
 4. doe dus alsof u thuis bent
 5. laat vooral bij de achterdeur / of in de achtertuin een lamp branden

Help de politie

De politie werkt hard om woninginbraken en insluipingen tegen te gaan en op te lossen. Daarbij is informatie van burgers erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders gekregen kan worden. Zie je bijvoorbeeld een verdacht persoon in jouw buurt lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Bij verdachte situaties kan je bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar 0800-7000.

Nu kan je in elk geval met een gerust(en) gevoel op vakantie. Een zonnige zomer en een fijne vakantie gewenst.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?