Professionals vinden elkaar bij symposium ‘Kinderen en Scheiding’
Door Redactie
In het Stadhuis vond op maandagavond 16 april onder grote belangstelling het symposium ‘Kinderen en Scheiding’ plaats. De bijeenkomst, die in het teken stond van verbinden en samenwerken, is een initiatief van gemeente Apeldoorn, Centrum voor jeugd en gezin Apeldoorn, Pactum jeugd- en opvoedhulp en Apeldoornse mediators. Het doel van de avond was professionals met elkaar in contact te brengen en kennis uit te wisselen, om in de toekomst gezinnen in scheidingssituaties nog beter te kunnen ondersteunen.
Tijdens het symposium ‘Kinderen en scheiding’ leerden bijna honderd professionals die in hun functie te maken hebben met ouders en kinderen in scheidingssituaties elkaar beter kennen. In verschillende sessies – waar ook ervaringsdeskundige jongeren en ouders bij aanwezig waren – werd duidelijk wat men samen kan betekenen voor gezinnen in scheidingssituaties. Gastspreker Iris Gündel, zelf kind van gescheiden ouders, nam de aanwezigen mee in haar persoonlijke verhaal.
Gezamenlijk initiatief
Het symposium is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende partijen. “Samen met een groep professionals hebben we in kaart gebracht wat er allemaal goed gaat op het gebied van hulpverlening rondom scheidingen in Apeldoorn. Daar kwamen veel mooie dingen uit naar voren. Maar het was duidelijk dat er ook ruimte is voor verbetering”, vertelt wethouder Ben Bloem. De werkgroep is met een aantal afgebakende thema’s aan de slag gegaan. Twee van deze onderwerpen vormden de basis voor het symposium: duidelijke informatievoorziening voor inwoners van de gemeente Apeldoorn en betere samenwerking tussen professionals die met dezelfde gezinnen werken. “Als we elkaar beter kennen, kunnen we ook beter samenwerken. Het is dan ook geweldig om te zien dat er vanavond zo’n grote groep professionals de tijd en moeite heeft genomen om hier aanwezig te zijn!”
Betere informatievoorziening
Een ander verbeterpunt dat naar voren kwam uit het overleg met professionals is de informatievoorziening voor inwoners. Na een rondvraag onder gescheiden ouders bleek dat er veel informatie op internet te vinden is, waardoor veel ouders door de bomen het bos niet meer zien. “We hebben daarom een eenvoudige webpagina gemaakt voor mensen die relatietwijfels hebben, die uit elkaar gaan of zijn en voor kinderen van gescheiden ouders. Op deze pagina is belangrijke informatie gebundeld en verwijzen we door naar betrouwbare bronnen. Hopelijk helpt dit gezinnen in scheidingssituaties om makkelijker aan informatie te komen.” De webpagina is te bekijken op www.apeldoorn.nl/uitelkaar.
Comfortabele gezinsstad
Hoewel gemeenten in principe geen rol spelen bij scheidingen kiest de gemeente Apeldoorn ervoor zich actief in te zetten rondom dit thema. “Als gemeente hebben we een verantwoordelijkheid voor de zorg voor jeugd, zeker daar waar het gaat om kwetsbare kinderen en het voorkomen van problemen. Want helaas zien we een toename in het aantal scheidingen dat erg complex is en moeizaam verloopt”, aldus de wethouder. De Apeldoornse politiek vindt dat deze kinderen en hun ouders de juiste hulp verdienen. “We hebben niet voor niets de ambitie een comfortabele gezinsstad te zijn. Dit betekent dat we ons ook in moeten spannen voor de gezinnen die dat nodig hebben.” De gemeente Apeldoorn blijft zich de komende tijd samen met professionals uit het werkveld inzetten rondom deze thematiek.
REACTIES