Programma Keti Koti eindigt in Apeldoornse stadhuis

Dinsdag 2 juli 2024

Door Kevin van Es

Ook Apeldoorn stond stil bij Keti Koti. In de zaal in het Stadhuis, waar normaal gesproken de gemeenteraad haar vergaderingen houdt, staan vandaag verschillende belangstellenden stil bij het slavernij verleden. Diverse sprekers vertellen en raken met de verhalen over het slavernijverleden (en de Apeldoornse link).

Marlies Stouthard vertelt meer over het Apeldoornse slavernijverleden, Else Gootjes komt met informatie over het Gelderse slavernij verleden. Spoken word-artist Suehaley Vergouwen raakt met haar woorden het publiek in de zaal: het kletterende applaus is oorverdovend. Ook burgemeester Ton Heerts is aanwezig. Heerts spreekt zijn waardering uit richting de organisatie, als het aan hem ligt is dit het begin van Keti Koti in Apeldoorn.

De opkomst

Irish Verwey is een van de initiatiefnemers en spreekt de herdenking aan elkaar, ze is trots op de opkomst: “Het heeft me echt verbaasd, de opkomst was groter dan ik had verwacht. Het heeft me goed gedaan, mensen zijn op zoek naar kennis en informatie. Ik dacht zelf ‘ojee, de verhalen duren misschien wel erg langs’, maar iedereen bleef aandachtig luisteren tot het einde.” Verwey kijkt uit naar de toekomst: “Het is ieder jaar 4 en 5 mei, maar ook 30 juni en 1 juli. We kunnen niet meer om Keti Koti heen.”

Het eerste zaadje is geplant door Nericha Marchena. “Ik ben blij dat het is opgepakt door Stichting Samenspraak en dit daar is dit uit gegroeid.” Burgemeester Heerts en wethouder Biharie komen na de bijeenkomst speciaal naar Nericha toe: “Dat vond ik bijzonder, voelde als een waardering. Ze zijn echt betrokken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!