Protesten en demonstraties: Apeldoorners maken zich zorgen

Donderdag 28 januari 2021

Door Redactie

Al 10 maanden lang zitten we met z’n allen in een situatie die we een jaar geleden totaal niet voor mogelijk hadden gehouden. Geen hand meer geven was stap 1 in maart, maar inmiddels zitten we in een lockdown waarin ondernemers bij bosjes omvallen en waarin we na 21.00 uur niet meer de deur uit mogen. Dat veel Apeldoorners er klaar mee zijn bleek de afgelopen dagen duidelijk. Er werd onder meer gedemonstreerd bij de rotonde in de Maten. Maar zijn het allemaal zogeheten ‘coronawappies’ die demonstreren of zit er meer achter?

Zo spreken we de Apeldoornse Johanna. Zij denkt dat ‘we’ op een gevaarlijk spoor zitten. “We worden dagelijks gevoed met angst. Mensen zijn bang en willen het beste ook he? Er zijn veel meningen en opinies die makkelijk kunnen verdelen en heersen en lijken we in 2 kampen te zitten. Dat is zo spijtig.” Ze legt uit waarom ze er zo over denkt: “Ik ben een moeder en oma en opgevoed om alert te zijn op de democratie en niet al te makkelijk de overheid te vertrouwen. Mijn vader maakte twee wereldoorlogen mee; het vormde hem en indirect ook ons. Voor mijn kinderen en kleinkinderen wil ik meebouwen aan een wereld gebaseerd op vertrouwen in plaats van angst en wantrouwen.”

Afstand houden

Het leven heeft nu eenmaal risico’s in zich, stelt ze. “Die moeten we zo goed mogelijk te lijf gaan. Maar moeten we ons ook niet realiseren dat we deze maatregelen vooral hebben omdat we een capaciteitsprobleem hebben in de zorg? Na 10 jaar bezuinigen is de basis niet op orde, zo blijkt. Kennelijk mogen we nu niet meer ziek worden, omdat we dat dan niet aankunnen. En daarvoor is de verantwoordelijkheid van gezond blijven en ziek worden bij anderen neergelegd. Ik ben nu verantwoordelijk voor anderen…terwijl ik altijd al afstand hield als ik verkouden was.”

Ze vervolgt: “We zijn nu ineens een potentieel gevaar voor elkaar. En ik vraag me daarbij af of we er goed aan doen de verantwoordelijkheid voor gezondheid en ziekte van ouderen en kwetsbaren op de schouders van kinderen/jeugd en jongeren mogen leggen. Welke lessen leren we ze hiermee? Ik verlang ernaar dat zij zich vrij en spontaan kunnen ontwikkelen. Begrijp me goed, ik vind goede zorg belangrijk, maar de overheid moet na 10 jaar bezuinigen het capaciteitsprobleem oplossen. Daar zijn vele creatieve oplossingen te bedenken en aangedragen, maar de overheid lijkt niet geïnteresseerd.”

Complotdenkers

Tot slot zegt ze: “Ik keur al het huidige geweld af en dat moet strafrechtelijk onderzocht worden! Maar daarvoor was het debat is al gepolariseerd en daar heeft de overheid ook een rol in. Zij heeft de plicht om de stem van alle mensen in het systeem te horen. Ook al behoren ze tot een minderheid. Ook zij zijn, evenals de horeca, evenementenbranche, culturele sector en bedrijven in het MKB, relevant voor dat systeem. Die worden nu al te makkelijk vergeten en mensen die vragen stellen worden weggezet als complotters en wappies. En daar zitten heel wat fatsoenlijke mensen tussen die gewoon bezorgd zijn.”

Ze vraagt zich af: “Ben ik een complotdenker als ik de overheid de vraag stel hoe het kan dat 40 miljoen is weggegooid voor niet gebruikte noodhospitalen? Ben ik een complotdenker als ik de vraag stel of de middelen niet erger zijn dan de kwaal? Ben ik een complotdenker als ik vragen stel over de productie van de ‘Made in China mondkapjes’? Hoe en door wie ze gemaakt worden? En hoe groot de afvalberg is die we wereldwijd creëren? Nou ja, er is nog veel meer over te zeggen. Maar pas op om mensen al te makkelijk weg te zetten. Laten we naar elkaar luisteren en samen zoeken naar de beste oplossingen. Die mogen van mij in veel samenhang genomen worden.”

Vrijheid

Ook Peter is zeker niet voor het gebruiken van geweld, benadrukt hij, maar hij vindt wel dat er momenteel een basis van angst gezaaid wordt. “Ik vraag me af: waar blijft onze vrijheid? Alles staat in het kader van COVID-19 nu. We hebben beperkingen, een avondklok… Ik geloof niet in complottheorieën, hoor. Maar de overheid legt het op en de burger moet maar gehoorzamen. Op die manier gaan we steeds dichter naar een dictatuur. Niet alleen in Nederland gebeurt dit, maar ook in Europa. De mens laat zich niet knechten.”

Hij stelt voor om met z’n allen nuchter te blijven en verbinding te blijven zoeken. “Niet alles eenzijdig omdat de overheid of staatsomroep het zegt. Wel onze stem laten horen. Nu is het nog een avondklok, maar straks komen ze achter je voordeur van alles bepalen. Gaat om de opgebouwde vrijheid die we kennen. Ik wil niet zeggen dat corona minder erg is dan de griep, maar wel zijn er nog steeds minder slachtoffers dan de griep getroffen heeft in 2018.”

Begrip

De Apeldoornse Nelly snapt de bovenstaande reacties, maar gelooft niet dat de overheid ‘zomaar iets oplegt’. “Dit doen ze echt niet zomaar. We moeten gewoon even de tanden op elkaar houden en dan komen we hier vanzelf, mede dankzij de vaccins, weer uit. En ja, dan heeft het lang geduurd, maar dit is ook niet wat zij hadden gewild, daar geloof ik oprecht in.” Marc sluit zich daarbij aan. “Zeker gezien alle rellen van de afgelopen dagen; laten we ons alsjeblieft niet zo opwinden. Winkels, waarvan de eigenaren het al zwaar hebben, worden geplunderd. Willen we dat echt? Lijkt me niet. Het is voor iedereen zwaar dit, maar laat de hulpverleners zich focussen op de zieken in plaats van op de relschoppers. Dit kost allemaal onnodige energie.”

Overigens zijn er, zoals je al kon zien op Apeldoorn Direct, ook mensen die rustiger protesteren dan de mensen die allerlei dingen vernielen tijdens een protest. Op een stoeltje op het Marktplein zat namelijk 2 uur lang een dame die ‘gewoon even haar stem wilde laten horen’. Geen geschreeuw, geen dingen kapot, gewoon zitten op een klapstoeltje.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!