Raad tegen “Asielfabriek” de Kleiberg

Donderdag 22 september 2011

Door Max Dammers

De Apeldoornse gemeenteraad was donderdagavond 22 september bij een drukbezochte politieke markt unaniem tegen het sluiten van een bestuursakkoord rond het asielzoekerscentrum op de Kleiberg. De boodschap voor wethouder Paul Blokhuis was dat asielzoekers welkom zijn in Apeldoorn, maar niet in een te grote concentratie. Ook werd de verhouding van maximaal 600 asielzoekers ten opzichte van de omliggende wijk met 1500 inwoners als ongewenst gezien.

Het collegevoorstel werd helder afgeschoten als “te kort door de bocht” en “een onhaalbare zaak”. Ook de landelijke problemen bij het COA gaven de nodige bedenkingen bij de verschillende fracties.

Wethouder Paul Blokhuis reageerde kort en simpel op het advies van de raad. “Als ik goed luister bent u unamiem tegen een AZC met 600 mensen.” De kans dat het asielzoekerscentrum er nu komt is erg klein. Al kan theoretisch het college dit advies naast zich neerleggen, maar zal dat volgens Blokhuis in de praktijk niet doen. Ook is er een kleine kans dat het COA zonder akkoord met het college zelfstandig de vestiging op de Kleiberg doorzet.

Wethouder Blokhuis vatte de avond kort samen: “Apeldoorn kiest voor de menselijke maat. En daar heb ik vrede mee”. Met deze boodschap gaat hij nu dus terug naar het college en zal uiterlijk maandag 3 oktober met een reactie komen.

 

(Foto: Peter Vroon)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?