Help de bevolking van Oekraïne

Ralph de Jongh & Crazy Hearts

Zaterdag 31 december 2011

Door Stadsmens

Peter Vroon

Vrijdagavond was Gigant grotendeels gevuld met de fans van Ralph de Jongh. De Brabantse bluesrock muzikant die beroemd werd met zijn klompenact stond met zijn fantastische band, Crazy Hearts op het podium. Hij toert voor het eerst dit jaar met band want Ralph was vooral gewend om als soloartiest op te treden.  Ralph nodigde ons in mei van dit jaar uit tijdens zijn cd presentatie in Paradiso. We schreven er toen al vol lof over (https://www.apeldoorndirect.nl/buzzz/de-oude-en-nieuwe-garde_20110521). Nieuwsgierig als we zijn wilden er bij deze thuiswedstrijd ook weer bij zijn.

We moesten ons wel eerst even door het voorprogramma heen worstelen. Tony Ebben. Geen onaardig bandje maar de weinig originele composities, gebrek aan dynamiek en Tony zelf – hij stond er vooral mooi te zijn- maakten weinig indruk. De zaal reageerde nauwelijks en wachtte duidelijk op Ralph de Jongh.

Als Ralph het podium bestijgt gebeurt er iets een zaal. Publiek komt naar voren en beweegt. Net als Ralph zelf overigens. Ralph is energie. Daar waar hij als solo artiest nog wel eens ontspoorde wordt hij door de Crazy Hearts en dan vooral de ritmesectie Marcel Wolthof en Jasper Mortier en niet te vergeten gitarist Christoph Bauwens keurig in het spoor gehouden. Zonder ook maar ergens aan energie in te boeten. Daar heeft de band na de vele optredens van het afgelopen jaar een prachtige balans in gevonden. Een show van Ralph de Jongh is eigenlijk nooit klaar. Soms omdat hij er zelf niet genoeg van kan krijgen. Vaak omdat het publiek om meer vraagt. Alle nummers van de cd kwamen voorbij waarbij het opviel dat het publiek vrijwel alles kan meezingen. Dat getuigt van een vaste schare fans en die verdient hij ook. Al was zijn meest trouwe fan, een donkerharige groupie van middelbare leeftijd, er dit keer niet bij. Zou het komen omdat Ralph weer een vriendin heeft?

Hoe dan ook Ralph is goed bezig en bezorgde de zaal de nodige mooie momenten. (foto’s: Peter Vroon)

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?