Record aantal amfibieën de helpende hand geboden

Donderdag 26 april 2018

Door Redactie

De zwaaiende zaklampen zijn ’s avonds uit het straatbeeld langs de vijvers van de wijk de Sprenkelaar in Zevenhuizen verdwenen. Putdeksels worden niet meer opgelicht en de borden met de paddenafbeelding gaan weer in de opslag. De paddentrek richting voortplantingswater, die dit jaar rond 10 maart op gang kwam, is voorbij. Dit jaar overtrof het aantal overgezette dieren – 1543 amfibieën – de voorgaande jaren. Vanaf 2007 noteert Wolfgang Oude Aost de aantallen. Uit de putten werden dit jaar 73 dieren levend gered, 169 dieren konden de autobanden niet ontwijken. Padden hebben de overhand, kikkers nemen zelf makkelijk een stoeprand en kleine watersalamanders komen veel minder voor.

Zodra de paddentrek op gang komt geven Wolfgang en Ina Oude Aost, de coördinatoren van paddenwerkgroep ‘Sprenkelaar-De Voorwaarts’ een seintje naar de gemeente. De stoepranden langs de routes worden geveegd, de putten schoon gezogen en de borden geplaatst. Schone stoepranden maken het makkelijker om padden, kikkers en salamanders te ontdekken die deze obstakels niet kunnen nemen. Al ongeveer vijftien jaar is in huize Oude Aost een start- en finishplek voor de paddenoverzetters. Getooid in reflecterende hesjes, met zaklampen, emmers en een armlicht gaan dan iedere avond, gedurende drie à vier weken, vrijwilligers op pad. Alles onder de paraplu van de Dierenbescherming. Dit jaar kon de coördinator op 35 vrijwilligers een beroep doen. Hoofdzakelijk wijkbewoners.

De gegevens gaan door naar Padden.nu. De landelijke cijfers zijn op deze site te vinden. De aantallen zijn per avond heel verschillend. Toplocatie voor de padden was dit jaar de parkeerplaats van de tennisbaan De Sprenkelaar. Zorgen veroorzaken nog steeds de putten waar de kikkers, salamanders en padden in vallen met de verdrinkingsdood tot gevolg.

Door: Yvonne Zwikker, IVN natuurgids

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!