Help de bevolking van Oekraïne

Rennersroem en zijwieltjes

Dinsdag 10 mei 2016

Door christenunie apeldoorn

Vrijdagavond laat reden wij na een kampeervakantie Apeldoorn in. Hoe hard je ook aan vakantie toe bent geweest, toch is Apeldoorn altijd weer een heerlijke stad om in thuis te komen. Groen, ruim opgezet; oh ja, let op de vele fietspaden bij het afslaan! Die zijn er buiten Nederland niet zoveel te vinden. En al helemaal niet zo mooi als in Apeldoorn.

Thuiskomen was wat extra speciaal op deze prachtige zomer- ehh lenteavond; de stad zinderde nog roze na. Al snel kwamen we in het donker allerlei naar huis fietsende groepjes mensen tegen in uitgelaten stemming. Sommigen met roze ballonnen, en allemaal in zomerkleding. Vanuit de stad klonk uit de verte nog feestelijke muziek.

Onze fractie heeft van een paar leden kritische vragen gekregen over onze steun aan dit evenement. Deze betrokkenheid waarden we erg, en u mag ervan uitgaan dat wij hier in de fractie een goed debat over hebben gehad. Hoewel we als fractie ChristenUnie gemeentelijke uitgaven voor topsport uiterst kritisch volgen vanwege doorgaans hoge kosten en weinig maatschappelijk rendement, vonden wij de weegschaal deze keer positief uitslaan naar dat laatste. Wat een leuke activiteiten heeft het thema “fiets” opgeroepen in heel de stad, bij bedrijven bijvoorbeeld (“win een fietszitje voor je baby als je bevalt op 6 mei”) en ik denk ook aan die geinige eigen tijdrit voor kleine kinderen op de Loolaan op 30 april. Onze voormalig stadsdichter Ria Borkent citeer ik met plezier: “Je weet, m’n kind dat rennersroem met zijwieltjes begint.” Het marktplein stond, liet ik me vertellen, ei- en eivol tijdens de ploegenpresentatie. De komst van de koning in combinatie met het schitterende weer maakte het feest compleet en gaf het roze een prachtig oranje tint.

Ik moest vrijdagavond ook onwillekeurig denken aan Koninginnedag 2009 – die dag eindigde zo anders.  Onze fractie gunde de stad ook daarom van harte een geslaagd feest van saamhorigheid.

Apeldoorn fietsstad is goed uit de roze verf gekomen. Natuurlijk zijn er achteraf altijd kansen om vanuit een evaluatie tot verbeteringen te komen. Dat hoort er ook bij en u kunt van ons verwachten dat wij daarbij doorvragen en ook in de toekomst zorgvuldig blijven wegen bij het mee-financieren van topsport.

Hanna Riezebos,
raadslid ChristenUnie

Voor de nieuwsgierige lezer: link naar gedicht Borkent: https://riaborkent.nl/2016/03/23/wielerstad/

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?