Renovatie en verduurzaming Lindenhove van start

Donderdag 25 januari 2018

Door Redactie

Rob Voss

Na jaren voorbereiding en inzet is het zover, de renovatie en verduurzaming van het appartementencomplex Lindenhove aan de Loolaan in Apeldoorn gaat dit voorjaar van start! Uniek aan het project is dat door de enorme energiebesparing en besparing op de onderhoudskosten de huidige bewoners niet méér servicekosten gaan betalen. En er zelfs onder andere een groter balkon en comfortabelere woning voor terugkrijgen.
Toen de Vereniging van Eigenaren (VvE) de financiering van dit project niet rond kreeg, heeft de gemeente Apeldoorn vanuit een bestaande stimuleringsregeling een maatwerkoplossing gezocht om het project door te kunnen laten gaan. De gemeente verwacht dat het project landelijk kan dienen als voorbeeld en hoopt dat het navolging gaat krijgen, en dat dit soort projecten in de toekomst ook gefinancierd kunnen worden door banken.

Na de renovatie behoort Lindenhove tot één van de meest duurzame flats van heel Nederland.

De totale investering voor het twaalf verdiepingen tellende Lindenhove bedraagt € 8,5 miljoen. De gemeente heeft vanuit haar stimuleringsregeling* een lening van € 3,6 miljoen verstrekt, met een aflossingstermijn van 25 jaar. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) wordt een VvE
Energiebespaarlening van € 2,9 miljoen geleend. Tot slot financiert de VvE € 2 miljoen met RVO subsidie en eigen middelen.

Aanleiding renovatie

De aanleiding voor deze omvangrijke renovatie lag in het feit dat, net als bij veel andere gebouwen uit de jaren ’60-’70, de hele schil van het gebouw toe was aan vervanging. Ook waren er veel klachten over het comfort van het binnenklimaat in zomer en winter, zorgen over het complexe onderhoudsvraagstuk en over veiligheid van balkons. Het gebouw vroeg nadrukkelijk om een ‘totaaloplossing’. Mogelijkheden om zulke totaaloplossingen te financieren zijn alleen momenteel niet of nauwelijks voorhanden. Toch is de VvE op zoek gegaan. Eind 2014 zijn de eerste contacten gelegd met de gemeente over de mogelijkheden om het pand tijdens een renovatie meteen ook te verduurzamen. Ook is door de gemeente in 2015 een subsidie verstrekt van 37.000 euro waarmee de VvE dit proces en de begeleiding van het proces kon bekostigen. Uiteindelijk bleek een omvangrijke lening via de gemeente noodzakelijk om het project te realiseren.

De stimuleringsregeling die gebruikt is door de gemeente ging oorspronkelijk uit van leningen met een duur van maximaal 15 jaar, voor Lindenhove is een uitzondering gemaakt en is een lening afgesloten met een aflossingstermijn van 25 jaar. Dit om stijging van de servicekosten voor de bewoners te voorkomen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!