Reparatiecafé Ugchelen fikst ‘t wel

Dinsdag 12 december 2017

Door Ben Eggermont

Wil je weten of jouw kleine huishoudelijke apparaten en gereedschap te herstellen zijn, dan ben in je in het ReparatieCafé in Ugchelen op de juiste plek.  Kleine mankementen worden direct verholpen of je krijgt een deskundig advies om het apparaat bij lokale ondernemers in Ugchelen te laten repareren. Een vrijwillige bijdrage is wat de reparateurs voor hun diensten vragen.

In 2015 is het idee voor een reparatiecafé door beeldend kunstenaar Jan Flierman, uit Ugchelen geopperd. Met een klein team is dat verder uitgewerkt. Dat leidde na een zorgvuldige voorbereiding tot de opening van het ReparatieCafé in oktober 2016. Nu ruim een jaar later kijken ze in het dorp terug op een succesvol en goedlopend initiatief.

Iedere eerste en derde  woensdag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en augustus) is het café van 10 tot 12 uur geopend in  Ugchelens Belang aan de Bogaardslaan 81. Hennie Hofstede-Talen, de gastvrouw,  heet de mensen welkom en zorgt voor een heerlijk kopje koffie, waarna het betreffende apparaat door een reparateur wordt ingeschreven en door één van de aanwezige reparateurs aan een analyse wordt onderworpen. Voor de organisatorische en administratieve ondersteuning is Wilma Pothoven soms aanwezig om de zaken in goede banen te leiden zodat er een betrouwbaar en accuraat archief kan worden opgebouwd van alle gedane analyses en de resultaten.

Voor de reparateurs is de PC met internet verbinding heel belangrijk (gedoneerd door een lokale ondernemer). Daarmee gaan ze op zoek naar product- en service-informatie voor het uitvoeren van de analyse, naar informatie over onderdelen die eventueel vervangen moeten worden en waar je daarvoor moet aankloppen. Zo kan de bezoeker met het juiste advies huiswaarts keren. Daarbij is het voor de reparateur soms lastig om de goede service informatie te vinden. De fabrikanten willen dit soort informatie nog wel eens onder de pet houden.   .

Niettemin is het ReparatieCafé meer dan een reparatieplek. Het is tevens een locatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten voor een gesprek en een kopje koffie. Ze moeten er sowieso bijblijven als het apparaat wordt onderzocht.

Een paar getallen en feiten uit het afgelopen jaar:

  • Er is een achttal reparateurs, allen met een technische achtergrond uit verschillende disciplines. Stuk voor stuk vrijwilligers en ze nemen hun eigen gereedschap mee.
  • Gemiddeld komen er zo’n 10 tot 15 bezoekers per keer
  • Een grote variatie in aangeboden apparaten koffiezetters, keukenmachines, boormachines, bladblazers, stofzuigers, radio’s, pc’s, laptops
  • Afgelopen jaar zijn er zo’n 150 apparaten behandeld
  • 60 procent van gevallen is opgelost, 20 procent kon na en advies worden gerepareerd en voor de resterende 20 procent bracht de container soelaas. Door de vrijwillige bijdragen van de bezoekers kan het ReparatieCafé blijven draaien.

Geen concurrentie voor de plaatselijke middenstand,. Voor noodzakelijke reparaties wordt doorverwezen naar de lokale ondernemer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!