Help de bevolking van Oekraïne

Romige haring op party Leienplein

Maandag 13 juni 2016

Door Redactie

Het Leienplein staat op dinsdagavond 14 juni in het teken van Hollandse Nieuwe. De haring kent voor deze tijd van het jaar een hoog vetgehalte dankzij een milde winter en zacht voorjaar. De haring heeft zich ter hoogte van de Duitse Bocht in de Noordzee lekker vol kunnen vreten aan plankton en dat proef je. ,,De vis is heel romig,’’, laat specialist Jacob Heinen van Fish and Food aan de Asselsestraat weten.

De gehele horeca van het Leienplein schaart zich achter feestje waaraan een matrozenkoor en Party Harry hun medewerking verlenen. Tussen 19 en 21 uur laten zij van zich horen terwijl Heinen en zijn medewerkers de liefhebbers van haring voorzien. Jaarlijks gooit Heinen hoge ogen in de landelijke haringtest van het Algemeen Dagblad. ,,Ik werk met een vaste leverancier die topharing verkoopt. Wij maken ‘m schoon zoals dat moet.’’

De haring is gevangen tussen Schotland en Noorwegen door Scandinavische vissers. Het zogeheten kaken (ontdoen van ingewanden, kieuwen en pekelen) geschiedt echter op een oud-Hollandse manier die al in de Middeleeuwen bekend was. Vandaar Hollandse Nieuwe, al komt er vrijwel geen Hollandse vissersboot meer aan te pas.

Heinen verwacht dat er nog een week of drie op de haring wordt gevist. Dan is er nog geen hom of kuit gevormd en is de haring op z’n lekkerst. Aan het eind van die periode is een vetpercentage van 25 procent bereikt, de zogeheten Koninginneharing. De verpakte supermarktharing kent een veel lager vetpercentage. Die is dan ook eerder gevangen en daardoor van een mindere kwaliteit hetgeen zich ook in de prijs vertaalt. Fish and Food denkt aan een prijs van 2.30 euro voor een Hollandse Nieuwe.

Zie de stadsagenda voor het evenement.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?