Rondreizend circus met lange mensen?

Vrijdag 20 januari 2017

Door Gerard Oltmans

In het kader van de promotie van de opera Cajanus trekken de (op een na) langste twee mensen ter wereld door Nederland. Brahim (2.46 meter) en Abdramane (2,37 meter) zijn op uitnodiging van onder andere Klub Lange Mensen (KLM) in Nederland. Afgeleid doel is aandacht vragen voor de problematiek van (extreem) lange mensen. Want je zal maar 2 meter of langer zijn, heb je over het algemeen toch een probleem.

Op de rondreis was Apeldoorn aan de beurt, zoals aangegeven in ons artikel van gisteren, donderdag 19 januari; persconferentie in Hotel Apeldoorn, op de foto met aanwezigen, interviews, fotografen, cameramensen en last but not least een live uitzending op TV Gelderland. Even plaatsnemen op de speciaal voor hen gemaakte bedden, even liggen, goh grote voeten, goh grote handen. Jeetje wat zijn ze lang. Daarna naar de speciaalzaak voor lange mensen, Pretty Tall op winkelcentrum de Eglantier, en morgen Hoofddorp en Amsterdam. Het voelt bijna als een rondreizend circus.

Die vraag werd ze dan ook gesteld door een journalist; of ze geen last hadden van een circusgevoel. Iedereen die naar je komt kijken. Het antwoord van Ibrahim plaatste alles in de juiste proporties: (vrij vertaald) ,,Ik voel mij niet anders dan een sportman die winkels opent en op evenementen komt opdraven. Ik ben trots op mijn lichaam, iedereen mag mij zien ik ben daar trots op. Ik ben bijzonder en dat weet ik, niets mis mee. Ik heb plezier in wat ik doe en ontmoet veel aardige mensen.”

Het zijn dus ‘gewoon’ twee aardige mensen die hun lengte benutten zoals anderen hun sportprestaties benutten. Behalve vriendelijkheid hebben ze nog een hele nuttige eigenschap en dat is geduld. Het is altijd maar weer even wachten op die ‘kleintjes’ die aandacht willen.

De opera Cajanus wordt op 16 maart in de St. Bavo in Haarlem uitgevoerd en gaat over de Finse Reus Daniel Cajanus (2.50m) die er leefde in de 18e eeuw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!