Rookvrij schoolplein. En dan?

Woensdag 8 mei 2013

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Afgelopen weken meldde de media dat het Longfonds (voorheen het Astmafonds) rookvrije schoolpleinen wil. Ik vind het een prima idee. Alleen…er ligt gelijk een nieuw probleem op de loer.

In de buurt waar ik woon, is een school voor Voortgezet Onderwijs. Op deze school mogen alleen de leerlingen van de eindexamen klassen in de pauzes van het schoolplein af. Sinds 2 of 3 jaar is het verboden om op het schoolplein te roken. Het gevolg was dat de leerlingen een plek in de straat vóór de school zochten. Op de stoep stond er elke dag een groeiende groep leerlingen. Het is als buurtbewoner niet fijn om tussen de rokende leerlingen door te lopen. Ook raakte de stoep steeds meer bezaaid met peuken en zwerfafval.

Officieel mag geen enkele leerling roken, ook niet buiten. Maar het wordt oogluikend toegestaan aan de eindexamen leerlingen. Aan de leerlingen werd een andere rookplek toegewezen, op ongeveer 50 meter van de school. Inmiddels is daar zelfs een prullenbak geplaatst (…..). En hoewel dit misschien een goede oplossing lijkt, heb ik hier toch echt enkele bezwaren tegen:

-Het zijn nog steeds kinderen rond de 16 jaar die hier staan te roken! Hoewel alleen de eindexamen leerlingen dit mogen, staan er regelmatig ook jongere leerlingen bij.
-De leerlingen staan op het gras(!) langs de openbare weg. Ik vind het geen gezicht. Als school laat je hiermee blijken dat roken geoorloofd is. Alleen doordat het uit het zicht gebeurt van docenten en andere medewerkers, lijkt het minder erg. Ik zou het als leiding van de school geen goede “reclame” vinden.
-Deze school kent 2 gebouwen, ongeveer 150 meter van elkaar.

De leerlingen van de brugklassen volgen de lessen voornamelijk in gebouw 1, de rest van de leerlingen in gebouw 2. Als de brugklassers naar de andere locatie moeten, lopen ze regelrecht op de rookplek af. Staan er leerlingen te roken, dan zien ze die altijd staan! Mijns inziens maakt dit de leerlingen nieuwsgierig naar het roken en daagt dit hen mogelijk zelfs uit om ook te gaan roken!

Bij een rookverbod op het schoolplein, moet de school goed nadenken over de volgende stap. Óf het roken helemaal verbieden, wat de voorkeur heeft. Óf ergens een plek zoeken uit het zicht van leerlingen en voorbijgangers! Tevens erop toezien dat dit ook wordt nageleefd! Handhaving blijkt vaak lastig te zijn!
Deze school staat tot nu toe altijd open voor vragen en opmerkingen. Zo wordt er elke week door een paar leerlingen het zwerfvuil opgeruimd. Alleen aan het verzoek om een andere rookplek aan te wijzen of om dit helemaal te verbieden, is tot nu toe geen gehoor gegeven.

Om redenen van privacy noem ik de naam van de school nu niet. Het speelt trouwens in andere vorm op meerdere scholen!
Ik ben benieuwd of de rokers terugkeren, nu de zon ook is terug gekeerd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!