Ruim 15.000 peuken in 3 uur tijd

Zondag 6 september 2020

Door Gerard Oltmans

De Plastic Peukmeuk 2020. In het hele land werden er gisteren, zaterdag 5 september, peuken geraapt. Een actie waarbij de Apeldoornse afdeling van Zero/Less waste, het IVN en de Gemeente Apeldoorn, zich graag aansloten.

Waarom peuken, kan je je afvragen. In al die peuken hebben zich, mede dankzij de filters  in geconcentreerde vorm, de resten van nicotine en andere gifstoffen verzameld. De geraapte peuken komen normaal gesproken via onder meer regenwater in het milieu terecht. Nou ja normaal….. zo normaal is dat dus niet als je naar de gevolgen voor het milieu kijkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 peuk in staat is om minimaal 8 liter grondwater te vervuilen. Het is iets waar geen enkele roker waarschijnlijk bij stilstaat.

Peuteren

Een roker denkt misschien:  “Maar waar laat ik dan die peuk? Je ziet bijna geen rookpalen of asbakken en ik ga er echt niet mee rondlopen.” Als je er op gaat letten, dan zie dat nog vrij veel mensen op straat roken, want binnen mag het vaak niet meer. Ruim 15.000 peuken in ruim 3 uur tijd en dat alleen in het stuk van de Hoofdstaat tussen Caterplein en Station. Soms voor het oprapen, soms even peuteren. Maar vaak was het gewoon vegen en verzamelen.

Kijken….en dan valt de hoeveelheid pas op die op straat gegooid wordt. Verbijsterend en dat gold ook voor de mensen die belangstellend informeerden wat er aan de hand was. Bekende peuk-verzamelplaatsen zijn de bankjes in de Hoofdstraat, rondom de bomen en de schuilplekken voor de regen. Terwijl vaak de afvalbakken er naast staan of in de buurt staan. 

Lippen

Ruim 15.000 peuken! Zo’n hoeveelheid is natuurlijk echt serieus chemisch afval, maar daar weten de verzamelaars wel een oplossing voor. In ieder geval niet terug in het milieu. Vermoeid, maar trots liet het peuken-team het resultaat zien. Als je bedenkt dat al die peuken door lippen beroerd zijn, was de sokkel van standbeeld ‘De Kus’ zo’n slechte keus nog niet. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!