Ruim 400 brieven voor schrijfactie Write for Rights van Amnesty Apeldoorn

Woensdag 11 december 2019

Door Ben Eggermont

Het tijdelijke stadhuis aan het Stationsplein was gisteren 10 december de plek waar de schrijfactie Write for Rights plaatsvond. De lokale werkgroep van Amnesty stond zoals ieder jaar voor de organisatie van dit evenement.

Vanaf vijf uur tot halftien konden Apeldoorners weer brieven schrijven aan de verschillende autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de schendingen van mensenrechten in de wereld. Dit jaar was de aandacht speciaal gericht op jongeren die hiervan slachtoffer zijn zoals een jonge vrouw uit Iran die door het niet dragen van haar hoofddoek uiting wil geven aan haar recht van vrije meningsuiting. Ze is veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Of zoals een 17-jarige jongen uit Wit-Rusland die door misleiding gevangen zit voor het afleveren van kleine hoeveelheden drugs, zonder de echte schuldigen te pakken. Veel mensen wisten de weg naar het tijdelijke stadhuis te vinden om daar een of meerdere brieven te schrijven. Een persoonlijk wenskaart kon daar aan worden toegevoegd. Tussen de bedrijven door verzorgden Frans Ranzu Cohen, Jan Terlouw Jr., Marthin Unitli, Yaya Samake en Jaap van der Slunt, geheel belangeloos voor aangename muziek. Tegen halftien stond de meter op meer dan 400 brieven en een hele doos vol kaarten. Een prachtig resultaat.

De fakkeloptocht

De traditionele fakkeltocht vertrok rond 7 uur van af het stadhuis via de OLV kerk, naar de Kus voor het station. Zo’n 30 mensen vormden zo een lint van licht door de straten van Apeldoorn. Aangekomen bij de Kus las stadsdichter Aad van der Waal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor (zie kader). De meegelopen muzikanten speelden en zongen onder de Kus bij een gelegenheid als dit passende muziek, waarna de mensen terugliepen om te doen wat ze moesten doen.

Geen Kinderspel

Jouw jeugd had nog wat uurtjes moeten maken
maar ach, de wekker der rechtvaardigheid
heeft jou vannacht vroegtijdig doen ontwaken
om op te staan uit zoete kindertijd

Om op te staan ook tegen de tirannen
Jij trad hier, onder druk met groeistuipspoed
zo jong gedwongen om je te vermannen
de nachtmerrie klaarwakker tegemoet

Jouw missie maakte je zo vroeg volwasswn
jouw ochtend tot een serieuze hel
en stal de tijd waarin de vreugd zou passen
van het spontane, blije kinderspel

Ik hoop voor jou, al word je nooit meer klein
dat straks jouw avond zorgeloos mag zijn

© Aad van der Waal/ stadsdichter Apeldoorn oktober 2019

Een briefschrijver

Al meer dan 20 jaar schrijft Ben Lössbroek brieven. Het jaar 1997 staat hem nog helder voor ogen. „In Orpheus werd toen een marathon gehouden van 25 uur, voor 25 betrokkenen, aan 25 tafels voor een 25 jaar actieve werkgroep Apeldoorn. Ik heb in de nacht een paar uur geschreven. Een bijzondere ervaring. Zolang ik kan ga ik er mee door, het is nog steeds hard nodig.”

De werkgroep Amnesty Apeldoorn

De voorzitter van de werkgroep Tineke Willlemsen zegt over het werk: „We zijn een groep van zo’n 25 mensen. Een van de belangrijkste dingen die we organiseren zijn de maandelijkse schrijfavonden aan de Rozenlaan nummer 10. Daarnaast verzamelen we door het jaar heen de handtekeningen lijsten voor petities en brengen het werk van Amnesty onder de aandacht bij de mensen. En uiteraard het organiseren van deze schrijfavond. Op het schrijven ligt wel het zwaartepunt. En het werkt, kijk maar naar de 4 vrouwen waar vorig jaar voor is geschreven en ik denk aan de Nigeriaan Moses Akatugba die door de aanhoudende druk vanuit Amnesty vrij is gekomen zoals ik in mijn welkomwoord zei. Of zoals Moses het verwoordde ‘…ik wil jullie vragen om de pen te blijven gebruiken. Die pen kan een leven redden. Die pen heeft een leven gered.’ ”

Wil je meer informatie, kijk op de site Werkgroep Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!