Ruim miljoen euro voor stichting van Apeldoornse lerares Dorien Beurskens

Zondag 10 september 2017

Door David Levie

Aan de vooravond van het jaarlijkse festival Mondial kreeg Mathieu Beurskens nog leuk nieuws. De Apeldoornse NGO ( niet-gouvernementele organisatie) Young Africa, die door zijn dochter Dorien in het leven is geroepen en waarbij hij jarenlang nauw is betrokken, kan voor een landbouwscholingsproject in Mozambique ruim een miljoen euro tegemoet zien. En dat is een bedrag waarvan de meeste van de bijna veertig organisaties die in Apeldoorn bij Mondial zijn aangesloten alleen maar kunnen dromen.

Het jarige Mondial is al 20 jaar de koepel waaronder Apeldoornse organisaties schuilgaan die wereldwijd goede doelen steunen en financieren met name op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Afgelopen zaterdag (9 september) was er een goed bezochte manifestatie in het Oranjepark, compleet met exotische lekkernijen en tropische klanken.

De Wilde Ganzen die wereldwijd kansarmen een beter bestaan probeert te geven was van de partij, net als Amnesty, maar ook ’Theo de Wit’ die in Sri Lanka actief is en ’Geiten voor Nepal’. Kleinschalige projecten, ver van huis meestal, maar Young Africa is de grote uitzondering. In haar eentje is deze stichting groter dan alle andere soortgelijke organisaties in Apeldoorn bij elkaar. Niet dat Mathieu Beurskens dat luidkeels verkondigt, maar het is wel zo.

Young Africa, gesticht door de voormalige lerares klassieke talen aan het Veluws College, Dorien Beurskens, is uitgegroeid tot een derdewereldspeler met projecten in Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana en sinds kort ook Zambia. Apeldoornse Dorien en haar partner Raj geven leiding aan een organisatie die scholen van de grond heeft getild en nog steeds sticht waar kansarme jongeren een vak kunnen leren. Inmiddels zijn dat er 34.000. In Dondo, Mozambique staat een grote landbouwschool die zich mag verheugen in internationale belangstelling waaronder die van de EU.

Young Afrika kreeg eerder grote bedragen. De EU schonk in samenwerking met De Wilde Ganzen een aantal malen enige miljoenen euro’s, deze keer doen Britten een duit in de zak met een miljoen Engelse ponden. Young Africa ondersteunt en schoolt niet alleen kansarme jongeren, in afgelegen, rurale gebieden in Afrika, Beurskens c.s. zoekt die jongeren ook op. Politieke klippen, tribale vriendjespolitiek en corruptie  houden de organisatie en z’n directeur niet tegen. Dorien Beurskens, in Nederland al die jaren gesteund door haar vader, duikt in de mogelijkheden die zich voordoen en met succes. ,,83 procent van de jongeren die na drie maanden van school komen, vindt een baan of begint een eigen bedrijf’’, zegt de nu 76-jarige Mathieu Beurskens, die eind volgende week zijn zware taken neerlegt en feestelijk ’afscheid ’neemt van Young Africa, al blijft hij wat hand- en spandiensten verrichten.

Mathieu Beurskens was in zijn woonplaats Apeldoorn ook bestuurlijk actief voor Mondial en op nagenoeg ieder festival van de partij. Net als gisteren in het grotendeels zonnige Oranjepark. Komende week krijgt hij Apeldoorn Direct op bezoek voor een interview.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!