SGP: Hoe adequaat gaat de gemeente om met verwarde mensen

Zondag 6 maart 2016

Door StrangeArt

Uw politieke blogger leest de raadsstukken en wil wat kwijt

Het probleem: De SGP maakt zich grote zorgen over verwarde mensen die – vaak zonder adequate begeleiding – in kwetsbare wijken wonen. Deze zorgen betreffen zowel de situatie rond de verwarde mensen zelf als de veiligheidsproblematiek. Als SGP vinden wij het belangrijk dat hulpbehoevende mensen goed worden geholpen. Dat geldt ook zeker voor personen met een GGZ-problematiek. Zij hebben het vaak al moeilijk en het is dan ook de verantwoordelijkheid van de overheid en de samenleving om hen te ondersteunen. Zij hebben een goede begeleiding nodig.

Selectie uit de vragen:

Welke concrete initiatieven zijn al genomen om de problemen aan te pakken en wat valt er te zeggen over de effecten?

In Amsterdam nam vorig jaar het aantal incidenten af. Wellicht komt dat door de samenwerking tussen de politie en de geestelijke gezondheidszorg. Hoe is dat in Apeldoorn geregeld? Kunnen we leren van de Amsterdamse aanpak?

In welke mate zijn de sociale wijkteams in Apeldoorn goed toegerust om de problemen rond verslaving aan te pakken? En wat vinden de sociale wijkteams daar zelf van?

Hoe is de samenwerking in Apeldoorn tussen de sociale wijkteams en de instellingen voor verslavingszorg? Op welke punten zijn er verbeteringen mogelijk

Mijn eigen verhaal, zomaar een ontmoeting op straat: geen verwarde persoon, maar een persoon die door zijn verwarde vriendin uit huis werd gezet.

Heb je zestig cent voor mij. Ik ben door mijn vriendin het huis uitgezet. We wonen samen, maar zij heeft PTST (posttraumatische stressstoornis). Op een gegeven moment slaat ze dan door en dan rent ze naar de badkamer. En negen van de toen keer moeten we dan maar kijken of het goed gaat. Dan gaat ze zichzelf snijden, automutilatie, weet je wel. Maar er zijn ook kinderen in huis. Dit weekend zijn haar kinderen thuis en dan wordt de stress haar te veel. Het is dan beter dat ik het huis uitga, voordat de politie er bij komt. Zijn die kinderen alleen tijdens het bezoek? Nee hoor, er os iemand van jeugdzorg bij. Maar ja, dat geeft haar zoveel stress, het is pas morgen, maar zij kan er niet tegen, zoveel spanning.
Ik ben er langzamerhand wel klaar me, elke keer naar het slaaphuis. Maar aan de andere kant heb ik wel zorg voor haar, ik kan haar niet helemaal alleen laten. Als ik over een paar dagen terugkom gaat het even goed, maar daarna is er weer ruzie. De kinderen komen maar een paar uur langs, maar ze is dan al zo onder stress. Gelukkig is er begeleiding bij. Zij heft nit alleen maar PTST maar ook wat borderline. Zij kan zomaar omslaan in emotie, eerst aanhalen en daarna wegduwen. Als ik weg ga zeg ik het altijd aan de buurvrouw, die gaat dan een paar keer kijken bij haar. Dan maak ik mij minder zorgen.

Apeldoorn-Direct heeft eerder over dit onderwerp, verwarde mensen, geschreven.
De gedachte werd geopperd dat GGNet mensen die stuiteren, en moeilijk in de omgang zijn, buiten de instelling plaatst (kosten gemeente) en de makkelijke personen intern houdt, zie Soms hoor je dingen die je niet mag horen https://www.apeldoorndirect.nl/bericht/is-ggnet-pervers-bezig_20151023#.VttfxXn2ZG8

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!