De SGP, JIP en het project ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’

Dinsdag 16 februari 2016

Door StrangeArt

Uw politieke blogger leest de raadsstukken en wil wat kwijt

De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) en het JIP (Jongeren Informatie Punt) maken zich zorgen over kwetsbare jongeren. Een mooie verbintenis, ik herinner mij een twintigtal jaren geleden dat de SGP en andere partijen rechts van het spectrum niets moesten hebben van het JAC (Jongeren Advies Centrum, voorlopen van het JIP), maar dat terzijde. Deze verbintenis bestaat trouwens alleen in mijn hoofd en is niet formeel. Wel gemeenschappelijk tussen de SGP en het JIP is de zorg over kwetsbare jongeren. Beiden SGP en JIP maken zich zorgen over jongeren de ‘buiten de boot vallen’. Probeert het JIP deze jongeren, vaak individueel, te helpen, de SGP helpt ook, maar dan vanuit een integrale verantwoordelijkheid van de gemeente. De SGP heeft vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid schriftelijke vragen aan het college gesteld. Kort samengevat:

Het doel moet zijn om deze jongeren aan de studie of aan het werk te zetten. Gemeenten moeten de samenwerking zoeken met scholen, werkgevers en UWV om te zorgen dat deze jongeren gaan meedraaien in de samenleving.

Welke ambities of concrete doelen heeft het college t.a.v. deze problematiek? Met welke (extra) inzet denkt het college dit te realiseren

Een terechte vraag, impliciet zit in deze vragen verscholen dat er sprake is van schotten tussen de verschillende instanties, coördinatie ontbreekt.

Project ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’, het gemeenschappelijk belang.

Stimenz, JIP, St. Egidius gemeenschap en Roelof Rump hebben met financiële steun van Stimenz, RABO en de gemeente een gezamenlijk project opgestart. Doel van dit project is om het leven van zwerfjongeren in beeld te brengen. Jongeren fotograferen hun leven en er worden diepte interviews afgenomen met deze jongeren. De resultaten worden in een boek en fototentoonstelling verwerkt. Doel van het project is empowerment van de jongeren en de problematiek van deze jongeren zichtbaar maken aan hulpinstanties. Eind doel is een minisymposium waar alle hulpinstanties bij worden uitgenodigd. De casussen in het boek kunnen dan dienen als gesprekstof.

Vraag aan de SGP: zullen we samen optrekken? Er is een gemeenschappelijk belang.

Over de foto: slaapplek van, en gefotografeerd door een zwerfjongere.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!