Help de bevolking van Oekraïne

Silverlane rockt Gigant plat

Zaterdag 4 juni 2016

Door Bart Lauw

Het was vrijdagavond uitsluitend Apeldoornse muziek dat op het Gigantpodium te horen was. Het was de avond dat rockband Silverlane hun cd “Off course” uitbracht. Het voorprogramma tijdens deze releaseparty bestond uit de mannen van Yours en de band different Fuel.

Yours betrad als eerste het podium. Zanger Richard Joris en gitarist Ray ter Riet waren de twee muzikanten die de aanwezige bezoekers trakteerden op fijne akoestische nummers. Beiden zijn ook bekend van de rockband Carve, maar de veelzijdigheid van de heren is duidelijk te horen bij deze gevoelige muziek. Het is duidelijk dat Richard en Ray goed op elkaar zijn ingespeeld, ze durven zich kwetsbaar op te stellen op het podium en dat zorgde vooral bij het slotnummer “Angel” voor kippenvel en prikkende ogen bij ondergetekende. Richardsilv schrijft prachtige teksten en de sfeervolle muziek past daar perfect bij. Deze mannen verdienden een volle zaal, maar helaas was dit in het begin van de avond nog geen gegeven. Ze treden echter regelmatig op. Een absolute aanrader hen in de gaten te houden.

Vervolgens was de band “Different Fuel” aan de beurt. Deze band bestaat uit moeder en dochter Geradts, respectievelijk Ellen en Shadé, als zangeressen. Jake de Groot op bas en achtergrondzang, Herman Rothengatter op gitaar, Peter Huiskamp op toets en John Houwer op percussie complementeren de band. Different Fuel speelt aanstekelijke covers, zowel Engelstalig als Nederlandstalig en hierdoor werd de, steeds gevulder wordende, popzaal opgewarmd voor de hoofdact. Dat het geluid ook af en toe nog moest worden opgewarmd bij dit optreden was een feit, maar een kniesoor die daar op lette. Het swingde en zorgde ervoor dat iedereen klaar was om los te gaan bij Silverlane.

Schrijver dezes heeft de mannen van Silverlane vaker gezien en gehoord en elke keer was het een feestje, maar wat nu vooral opviel was de ontwikkeling van de band. Wat zijn deze mannen enorm gegroeid. Silverlane bestaat uit Marq van Mazijk die de zang en toetsen voor zijn rekening neemt, Dennis Grefhorst die zang combineert met de gitaar, Rolf Vermeer op bas en Pascal Steneker op drums. Hoewel geïnspireerd door de rockbands van de jaren tachtig, zoals Whitesnake en Bon Jovi, lieten deze rockers zien wel een volledig eigen sound te hebben en ze zongen uitsluitend eigen nummers die geschreven zijn door Dennis en Marq. Het rockte en het dak van Gigant ging er bijna af. De zaal was goed gevuld bij de hoofdact en er was een goede interactie tussen band en het publiek. Natuurlijk zal het hebben meegespeeld dat er in tussen het publiek veel bekenden van de muzikanten aanwezig waren, maar dan nog is het geen makkelijke opdracht om de zaal gedurende het hele optreden gefocust te houden en plat te spelen. Door de kwaliteit van de songs en het enthousiasme dat de band uitstraalde, lukte Silverlane dit echter met verve. Ook de verrassende veelzijdigheid van de band was opvallend. Hoewel, een ieder die de bescheiden frontman Marq van Mazijk een beetje kent, weet dat hij een zeer veelzijdig muzikant is. Of hij nou helemaal los gaat met Silverlane, de muziek verzorgt bij theatersport of het officiële Girolied vocaal voor zijn rekening neemt, hij kan het allemaal. Ook bij dit optreden was de afwisseling van de band goed te horen. Tussen de strakke drumpartijen van Pascal, de prima basloops van Rolf en adrenalineverhogende, sleazy gitaarlicks van Dennis door, wisten deze rockers ook om te gaan met gevoelige nummers, waarbij de ballad “Take me with you” erg binnen kwam. Ook bij het nummer waarbij ze op “Eaglesachtige” wijze naast elkaar zaten, met allen een gitaar in de aanslag, wisten de mannen van Silverlane het publiek zeer te boeien en te raken.

Concluderend mogen we stellen dat Silverlane een echte volwassen en professionele rockband is geworden en dat deze band een grote meerwaarde is voor de rockscene. Een kwestie van tijd voor deze mannen ook de buitengrenzen van Apeldoorn zullen opzoeken en daar van zich laten horen. Tot die tijd is het erg prettig om ook hun schijfje “Off Course” in bezit te hebben. Zeker nu de zomer er aan komt. Zeg de cd in de auto, dak open, lekker toeren en je waant je op een American Highway. In ieder geval ben ik blij dat ik, wonende in de binnenstad, tijdelijk geen buren heb, want de volumeknop gaat nu omhoog en het dak gaat eraf op de hoofdstraat.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?