Sluiting dreigt voor Apeldoorns skatepark/jongerencentrum

Donderdag 26 september 2013

Door Redactie

Burgemeester en wethouders van Apeldoorn hebben het voornemen om de subsidie voor de huur van Real-X te stoppen, staat vermeld in de meerjarenprogrammabegroting 2014-2017. Dat zou betekenen dat Real-X haar pand aan de Sleutelbloemstraat moet verlaten en met de jongeren weer op straat komt te staan. De stichting is net vorig jaar gedwongen verhuisd van de prinses Beatrixlaan naar de Sleutelbloemstraat omdat die locatie volgens de gemeente verkocht zou zijn. Dit pand staat er echter nog steeds leeg en onverkocht bij. Ook werd er door de gemeente bij vermeld dat er omwille van
de continuïteit van Real-X voor is gekozen om hen weer te laten verhuizen.

Maar aan die continuïteit lijkt nu al een vroegtijdg einde te komen. “Er is ruimte gelaten in het huurcontract om Real-X eventueel door te verhuizen naar de oude Zwitsalfabriek, het huidige Vlijtsepark. Maar nu wordt die ruimte in het contract gebruikt om Real-X op straat te zetten! Dat betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van Real-X en dat kan toch niet de bedoeling zijn.” aldus Jolien Westerbroek, die samen met David Hornbeck en de jongeren Real-X in 2005 zijn gestart als burgerinitiatief. Sindsdien is Real-X uitgegroeid tot een jongerencentrum van formaat waar de jeugd zich sportief, creatief en sociaal kan ontwikkelen. Voor de bijna 1000 jonge bezoekers per maand, waaronder ook veel jeugd met een aandoening in het autistisch spectrum, organiseert de stichting veel activiteiten en biedt zij ook
stageplekken en participatiebanen. Real-X is meerdere malen bekroond en genomineerd voor haar activititeiten, zelfs met een Appeltje van Oranje.

“Voor de jongeren is het natuurlijk het beroerdst als Real-X moet sluiten. Niet alleen zijn ze hun favoriete plek kwijt om te sporten en elkaar te ontmoeten, zij hebben zich op alle fronten vrijwillig ingezet om deze plek mogelijk te maken en hun vakanties opgeofferd om Real-X te verhuizen! Welke dubbele boodschap geef je dan als gemeente af aan de vrijwillige jongeren, terwijl je ze aan alle kanten beloont met vrijwilligersprijzen? De jongeren zijn boos en verdrietig dat de gemeente ons op deze manier de das omdoet. Zij gaan protesteren en hopen dat er heel veel mensen komen zodat de gemeenteraad de plannen van B&W afkeurt en Real-X op deze locatie haar goedewerk kan blijven doen.”

Real-X gaat tegen dit besluit inspreken op donderdag 10 oktober om 18.45 uur op het gemeentehuis en nodigt medestanders uit om mee te protesteren. Real-X is ook een handtekeningenactie gestart op hun website: http://www.real-x.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!