Slurpen, spugen en keuren in Sociëteit Apeldoorn

Zaterdag 18 maart 2017

Door Redactie

Met tassen vol flessen wijn komen verschillende bezoekers naar het event Wijn of Azijn in de hoop dat er tussen hun kelderschatten een mooi pareltje schuilt. De taxatie wordt gedaan door  de  sommeliers van Vintake. Het is een  taxatieavond á la Tussen Kunst en Kitsch, maar dan met flessen wijn. Willem en Cora Kersten komen met acht flessen wijn, Cora zegt  daarover: ,,Er zitten een paar  flessen bij die  we kregen van een vriend bij zijn overlijden. Dat is voor ons heel bijzonder.  We zullen de wijn niet nuttigen, het aandenken is  ons te dierbaar. Wel leuk om te horen of het iets bijzonders is.”

Keuren en oordelen
Sommelier Olaf van de Berg geeft  aan dat het etiket en de kurk al veel  zeggen over de kwaliteit. Turend en keurend zegt hij: ,,Deze St.  Emilion uit 1973 is overrijp, dan smaakt de wijn oud en zuur. En je ziet ook dat hier al flink wat wijn is verdampt. Dat heeft met de kwaliteit van de kurk te maken. Maar deze Garrafeira een typisch Portugese wijn waarvan de fles  met een lakzegel is afgesloten, is een pareltje.” De andere  flessen krijgen helaas het predikaat ‘azijn’.  Willem Kersten: ,,Ik hou van een goed glas wijn en dit is  een heel mooie  gelegenheid  om meer te  weten te komen over deze flessen die  we  al zo lang bewaren. En gewoon ook vooral leuk.”

De invloed  van Napoleon
Ook Marja en Ronald Berkhof  hadden verschillende flessen bij zich. Enkele zoete wijnen  en een mooie  Bordeaux. Sommelier Freek Zegwaard tuurt met een zaklamp naar de  gegevens op de het etiket. ,,Ik denk  dat we  hier een mooie wijn te pakken hebben. Een Chateau Margaux, een van de allerbeste huizen ter wereld. De betere jaren van deze  wijn, kosten de consument al gauw een slordige 700 tot 1000 euro. En met Bordeaux  is iets  speciaals  aan de hand. In 1855 is onder het bewind van Napoleon een classificatie  in het leven geroepen voor  Bordeauxwijnen en specifiek voor die uit de  Haute Medoc. Er zijn toen vijf klasses bepaald en in de eerste  klassen zitten maar vijf wijnen. Chateau Margaux zit in een van de vijf klassen.” Dat belooft  wat en het echtpaar kijkt verwachtingsvol als het oordeel valt.  Zegwaard: ,,Helaas deze wijn is van een minder wijnjaar, namelijk 1974. In dit  geval  schat ik de waarde in op ongeveer 70 euro.” Berkhof is tevreden: ,,Volgens mij kreeg  ik de fles bij mijn afstuderen van mijn schoonvader. Hij zat in de horeca. Leuk, toch?”

Advies
Naast het  taxeren van de wijn, volgt ook een advies hoe de pareltjes te  behandelen. Nog bewaren, direct  nuttigen en wel of niet bij het eten. En voor de flessen ‘azijn’ zijn eigenlijk maar  twee mogelijkheden: terug in de kelder, of in de gootsteen. De gasten hebben vele vragen over hun wijnschatten, maar ook over wijn in het algemeen.

Geslaagd
Al met al een geslaagd Wijn of  Azijn event in de Sociëteit Apeldoorn. Coert Munk en Pascalle Vlessert van de Sociëteit kijken tevreden terug op deze avond. Vlessert:  ,,We zijn blij dat we in de maand maart al zoveel activiteiten hebben. We groeien er echt naar toe  om na de opknapbeurt naar buiten te  treden.” Munk: ,,Er zijn mooie plannen en die willen ze in de praktijk brengen. We hebben er vertrouwen in dat we een mooie aanvulling zijn op de netwerken die  er al zijn.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!