Smartphone fotografie in het Fotografencafé

Donderdag 28 maart 2019

Door Gerard Oltmans

Dat ‘smartphone fotografie’ een hype is was aan de opkomst bij het Fotografencafé gisteravond, woensdag 27 maart, duidelijk te merken. Een volle zaal met leergierige smartphone-bezitters hadden zich verzameld in Sillies, koffiebar in winkelcentrum de Eglantier.

Nico Brons was door het Fotografencafé uitgenodigd om zijn kennis te delen en die kennis werd door de aanwezigen naar binnen gezogen. Het is voor Nico dan ook niet een kwestie van kijken, richten, klik…klaar. Het is een drive en een passie. Want dan begint het pas, beeldbewerking in optima forma dankzij de mogelijkheden die allerlei apps bieden. Nico is overigens een man van veel bijzonderheden, aan één oog blind en ook nog kleurenblind, wordt positief ingezet: ,,Ik zie tweedimensionaal… maar dat is een foto ook. Dankzij mijn kleurenblindheid gebruik ik kleurcombinaties die anderen niet zo snel zullen doen en daar krijg ik de complimenten over.”

Nico was overigens de eerste fotograaf die op de Fotoacademie afgestudeerd is op Smartphonefotografie. Natuurlijk heeft zo’n smartphone zijn beperkingen; (te) weinig licht, snelheid en afstand zijn geen zaken waar een smartphone in uitblinkt. Maar bij voldoende licht doen de beelden niet in scherpte onder voor een ‘normale’ camera. De smartphone wordt voornamelijk ingezet bij selfies, bruiloften/evenementen, foodfotografie en straatfotografie. En met miljarden gebruikers, oftewel publicisten op Facebook en Instagram, moet je je onderscheiden om gezien te worden.

Maar het spelen met die beelden is Nico zijn passie. In vogelvlucht worden we langs beeldbewerkingsapps genomen waarmee hij de toehoorders verbijsterd met de mogelijkheden die deze apps hebben. Tegelijkertijd laat hij zien wat je kunt bereiken met wat oefenen. Tot slot worden de aanwezigen uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan en hun bewerkt smartphone-beelden naar het Fotografencafé op te sturen. Van de ontvangen beelden wordt in Sillies binnenkort een expositie georganiseerd.

Voor meer informatie zie de Facebookpagina van Fotografencafe Apeldoorn.

Fotografencafé met Nico Brons, woensdag 27 maart, Sillies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!