Snelteststraat: gelijk hele dagen volgeboekt

Woensdag 4 november 2020

Door Redactie

Eigen foto

Keelpijn of een snotneus. Een jaar geleden dacht je ‘ach, vervelend’ en je ging weer door. Nu, in coronatijd, is het ellende. Want ‘heb je milde klachten, dan blijf je thuis’. Maar voor velen betekent thuis blijven ook dat ze geen inkomsten hebben. Sinds een paar maanden kan je je laten testen in de coronateststraat van de GGD. Maar dan nog is de kans groot dat je een paar dagen thuis zit. Want voor je aan de beurt bent, ben je vaak 1, 2 of nog meer dagen verder en dan hebben we het nog niet eens over hoe lang het duurt voor je de uitslag hebt. Daarom werd vorige week de eerste snelteststraat van Apeldoorn geopend.

En ondanks dat de reacties onder ons bericht hierover op Facebook niet per se heel positief waren, loopt die snelteststraat als een trein. BuroVitaal initieerde de teststraat samen met de Apeldoornse organisaties Arbodienst BrinQer, Bedrijvenkring Apeldoorn, Installatiebedrijf Hamer en Jans Uitzendbureau. We spraken met Miranda ter Huurne, salesmanager bij BrinQer, één van de initiatiefnemers van de teststraat.

Hoeveel mensen zijn er al langs geweest?

“De eerste 3 dagen waren we volgeboekt, dus 86 testen per dag. En ook vandaag bijna volledig vol. In de ochtend staat meestal al veel gepland, de middag zie je in de loop van de dag volstromen.”

Is dat anders dan jullie verwacht hadden?

“We hadden zeker een grote toeloop verwacht omdat je merkt dat er echt behoefte aan is. Mensen zitten thuis anders te lang te wachten. Vinden ze zelf erg vervelend en voor de werkgevers natuurlijk ook vreselijk.”

Wat is (behalve de prijs) het verschil met de teststraat van de GGD?

“Sneller plek, vandaag testen, vandaag nog plek. Binnen het uur heb je je uitslag binnen.”

Wie komen er precies langs?

“Mensen via hun werkgever en particulieren.”

Waarom?

“Omdat ze willen weten waar ze aan toe zijn. Voor hun werk, voor hun familieleden om zich heen, omdat ze een melding hebben gehad vanuit de Coronamelder of omdat iemand in hun omgeving positief is getest.”

Wie betaalt dat?

“In sommige gevallen de werkgever, in andere gevallen de mensen zelf. De verhouding hiervan is voor ons niet inzichtelijk.”

Komen deze resultaten ook bij de overheid terecht, net als die van de GGD?

“Ja, wij maken gebruik van een test die door het RIVM gevalideerd is. Dat betekent dat de GGD deze testen ziet als betrouwbaar. Positief betekent ook echt positief en dan hebben wij de meldingsplicht richting GGD. Wij doen dit vanuit het medisch secretariaat van Arbodienst BrinQer, zodat alles op juiste wijze gebeurt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!