Snoeihard naar Rockabilly

Maandag 10 april 2023

Door Henk Schrier

Terwijl ik buiten sta te wachten tot ik de Gigant binnen mag, vraag ik me af of ik wel bij het juiste concert ben. Bij een rockabilly concert van Batmobile verwachtte ik vetkuiven, lange bakkebaarden en petticoats deze avond, maar als ik om me heen kijk krijg ik eerder het idee dat ik naar een hardrock concert ga. Een gevoel dat ik binnen, aan het begin van het voorprogramma door City Riot nog eens kreeg. Maar dat terzijde, soms moet je je weer eens laten verrassen. Met mij druppelde het publiek langzaam binnen en zo keken we allen uit naar het eerste optreden.

City Riot

Het voorprogramma van deze avond is niet bepaald wat je verwacht bij een hoofdact die rockabilly speelt. Niettemin is het een verassend optreden.

City Riot is in 2001 gestart als 4 koppige Oi! band met als leden Eelke (zang), Davide (gitaar), Jos (bas) en Martijn (drums). Door de voorliefde voor zowel Oi! als Hardcore kwam er al snel een mix naar voren van deze twee muziekstijlen. De band werd op deze manier te hard voor Oi! en te punk voor Hardcore. Gedurende de eerste jaren traden zij op in verschillende zalen en kroegen door Nederland.

Medio 2004 moest Jos om persoonlijke redenen de band verlaten, City Riot heeft geprobeerd verder te gaan met andere bassisten, maar niemand bleek dat in zich te hebben, waar de overige bandleden naar op zoek waren. Tot krap 2 jaar later Mark het stokje overnam, en wel op een contrabas. In deze bezetting heeft City Riot nog 1 optreden gedaan in juli 2007 bij poppodium GIGANT, thuisbasis Apeldoorn. Hierna is de band om meerdere redenen gestopt.

Na bijna 12,5 jaar pauze na dat laatste optreden staat City Riot sinds eind 2019 weer op het podium in binnen- en buitenland in de bezetting waar ze toen ook mee geëindigd waren. Alleen is de contrabas vervangen voor een normale basgitaar. De muziek blijft onder de noemer “Oi-core” en is net zo hard, dan wel harder als iedereen gewend is.

Een geweldig optreden snoeihard , de band moest wel moeite doen om het publiek naar voren te krijgen , het hun optreden hebben ze het wel voor elkaar gekregen en de zaal goed opgewarmd voor de hoofdact van vanavond.

Batmobile

Na het ombouwen van het snoeiharde optreden van City Riot, kon Batmobile beginnen.

In 1983 wordt Batmobile opgericht. Jeroen, Johnny en Eric spelen rockabilly in de hoogste versnelling en met de hardste punch. Een kenmerkend rock ’n roll feest met beukende drums en klapperende contrabas!

40 jaar later, nog altijd in de originele bezetting, is de band een wereldwijd opererende rock & roll machine, altijd trouw aan de oorsprong, nooit bang voor iets nieuws. In 2023 viert Batmobile haar 40ste verjaardag met het 15e album Brace for Impact. En zet je maar schrap, want daar moet op gedronken worden met grote hoeveelheden BatmoBeer!

Het publiek en de band stond vanaf de eerste minuut aan , wat een power gelijk. De zaal ging gelijk mee, dus City Riot had de zaal goed opgewarmd. De rockabilly party was begonnen en hoe, het enige moment van rust was na het bekende “we want more moment” waar de gitarist even zijn momentje had. De rest van de avond was vanaf het begin tot het einde aanstaan.

Voor mij en voor velen denk ik een geslaagde avond.

Vrijdagavond 7 april | Gigant | Rockabilly concert van Batmobile met in het voorprogramma City Riot

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!