Soosreünie kiest opnieuw voor Sprengeloo

Woensdag 25 september 2019

Door David Levie

Guus Essers is een vaste waarde binnen de Apeldoornse jazzwereld. Maar dat hij met zijn band ook rockklassiekers op het repertoire heeft is minder bekend. De 3 organisatoren van de inmiddels al weer veertiende Soosreünie weten daar echter alles van. Op zaterdag 2 november is het weer ouderwets swingen en kletsen op dit feestje in de geest van Apeldoornse jongerenclubs die zo’n halve eeuw geleden razend populair waren. Voor menig huwelijk is daar de kiem gelegd.

Natuurlijk is de muziek straks in school Sprengeloo aan de Sprengenweg 81 belangrijk. Maar even bijpraten en herinneringen ophalen staat net zo hoog in het vaandel van de reünisten. Vooral als er van podium wordt gewisseld en de decibellen even worden teruggeschroefd. Het moment voor Guus Essers en zijn band om die leemte op te vullen. Hij doet met enige regelmaat op de avond en speelt daardoor langer dan de andere bands voor wie pakweg een uurtje staat gereserveerd.

De muzikanten van toen staan jaarlijks in de rij om mee te mogen doen. Maar organisatoren Gerrit van Cotthem, Hans van der Hoeff en Ton van Laarhoven en hun adviseur Louis Bouwmeester zijn streng doch rechtvaardig. Ze bieden zoveel mogelijk regionale en plaatselijke bands de kans om zich te manifesteren en daardoor is de diversiteit al jaren verzekerd. Alle popgroepen hebben nauwe banden met Apeldoorn (een aantal muzikanten woont er nog steeds) en bepaalden de sfeer in de jongerenclubs. Van Soos 59 tot en met Waterloo Station.

Zangeressen en blazers

Deze keer is het de beurt aan Bert Heerink & Friends, The Poor en More Life, een band met zangeressen en blazers. Lang niet allemaal braken ze door met hun covers, maar een enkeling schopte het ver. In het geval van Bert Heerink heel ver. Hij scoorde hits met de hardrockgroep Vanderberg, was leadzanger van Kayak en heel actief binnen het zogeheten Pink Floyd Project. Ook werkte hij samen met top-gitarist Jan Akkerman in de band die de naam My Brainbox kreeg.

Gerrit van Cotthem houdt het zelfs niet voor onmogelijk dat Akkerman zelf (,,je weet maar nooit”) even zijn gezicht laat zien en zijn geluid laat horen in Sprengeloo dat voor de tweede keer in successie het decor vormt van de Soosreünie. ,,Daardoor is het reüniegevoel weer terug”, zegt het organiserende trio, verwijzend naar de paar jaren die een hal op het Zwitsalterrein onderdak aan het festijn bood. ,,Het komt de gezelligheid ten goede en we houden het op deze manier betaalbaar voor een zo groot mogelijk publiek.”

Wie het mee wil maken kan op zeven locaties in de stad een kaartje kopen dat 16.50 euro kost. De voorverkoopadressen en extra informatie is te vinden op de site www.soosreünie.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!