Sophie, Louise, Marvano en Willem zijn ‘jonge helden’

Vrijdag 22 november 2019

Door Amrutha Mol

Een spannende middag was het voor 4 Apeldoornse ‘jonge helden’. In de Theaterzaal van poppodium Gigant ontvingen zij vanmiddag, vrijdag 22 november, een jeugdlintje voor een bijzondere heldendaad. Ze kregen dit lintje, omdat ze bijvoorbeeld in een lastige situatie juist hebben gehandeld of zich elke week weer inzetten voor mensen die hulpbehoevend zijn.

Feestelijke uitreiking

De lintjes werden vanmiddag uitgereikt, omdat het deze week, 20 november, de internationale Dag van de Rechten van het Kind was. Nadat de jury een korte introductie gaf van de held en zijn of haar daad werd het lintje opgespeld door locoburgemeester Detlev Cziesso. Stadsdichter Aad van der Waal las voor iedere held nog een persoonlijk gedicht voor, voordat er een cadeautje aan de jonge held werd gegeven.

In de zaal zaten niet alleen trotse ouders, maar ook blije familieleden en vriendjes. Kinderburgemeester Sibel Ozcan was er ook om de helden te feliciteren met hun lintje en zegt: ,,Ik vind het heel leuk om hierbij aanwezig te zijn. Ze hebben het echt verdiend, ik zou het namelijk wel heel spannend vinden als ik in hun schoenen zou staan tijdens zo’n situatie. Ik vind het heel knap dat ze zo goed hebben gehandeld. Mede daarom vind ik het ook een eer om de helden persoonlijk te ontmoeten.” Net als jeugdheld Willem Rietberg, rijdt Sibel ook paard en sluit ze niet uit dat ze zelf ook wel eens vrijwilligerswerk bij de manege zou doen.

Blije helden en trotse familie

Na de korte pauzes, waarin er spectaculaire kunsten werden opgevoerd door de kinderen van Circus Apeldoorn wilden Sophie de Gelder en haar zus Louise de Gelder wel wat meer vertellen over hun heldendaad, waarbij ze een vermiste verwarde vrouw, een bewoonster van ’s Heeren Loo, terugvonden in een rioolbuis. Sophie (11): ,,Het was wel een beetje spannend om te zoeken naar iemand waarvan je weet dat ze onvoorspelbaar kan reageren, maar we gingen met name meehelpen met zoeken, omdat we dachten dat ze anders helemaal niet thuis zou komen. Onze moeder doet het ook voor haar werk: goed zorgen voor anderen. Daarom hielpen wij ook mee.” Haar zus Louise (14) vult haar aan: ,,We wilden ervoor zorgen dat zij weer gevonden zou worden, zodat ze veilig naar huis kon. Zodat het weer goed zou komen met haar. Een jeugdlintje had van mij niet per se gehoeven, maar het is wel heel leuk. Het voelde op dat moment goed om zo te handelen, het ging heel natuurlijk. maar dat we daar een lintje voor hebben gekregen is wel mooi.”

De 7-jarige Marvano Westrik voelt zich wel speciaal op deze bijzondere middag: ,,Ik vind het leuk dat ik een lintje heb gekregen, ik voel me wel een beetje bijzonder. Ik was buiten aan het spelen en toen vond ik dus een pistool, ik was toen wel een beetje bang. Maar ik wilde niet wegrennen, maar meteen actie ondernemen. Ik vind het wel een leuke middag, mama en papa zijn ook mee. ”

Willem Rietberg (16) rijdt zelf al sinds jongs af aan, elke week, paard bij manege Pothoven in Beemte Broekland. ,,Zelf rij ik op woensdag, donderdag en vrijdag. Donderdagmiddag help ik de mensen bij Stichting Paardrijden Gehandicapten, maar als er op meerdere dagen hulp nodig is kom ik ook graag. Ik doe dit omdat ik het leuk vind en omdat ik het mensen, die wat hulpbehoevender zijn, ook gun om lekker paard te rijden. Het is mooi om te zien hoe ze, met mijn hulp, ook zekerder worden om op een paard te rijden en zo ook wat meer los komen.” Willem lacht als hij zegt dat hij blij is met zijn jeugdlintje: ,,Ik vind het wel heel leuk dat ik een lintje heb gekregen, ik voel me wel vereerd en een beetje speciaal.” Zijn moeder is trots op haar zoon en vult aan: ,,Hij is heel vroeg begonnen met paardrijden en had ook geen sterke interesse voor andere sporten, zoals bijvoorbeeld voetbal. Ik vind het wel mooi dat hij toch weer elke week bij de SPG helpt, ook als hij zelf moe is of druk. Als Willem aan iets begint, dan maakt hij het ook af!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!