Soroptimistclub Apeldoorn viert feestelijk 75-jarig bestaan

Vrijdag 8 oktober 2021

Door Dione Lam

Veel blije gezichten want de vereniging vierde vandaag, samen met wethouder Detlev Cziesso, voorzitter Marie-Louise en vele anderen, het 75-jarige bestaan van de club. Een gezellige inloop met koffie en een rondleiding over de Stadsakkers stonden op het programma. Ook werd er een boom geplant, ter ere van het wereldwijde 100-jarige bestaan van Soroptimisme. Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Cadeautje

“Als je op een verjaardag komt, breng je natuurlijk een cadeautje mee”, zegt wethouder Cziesso. “Ze zeggen wel eens: “Diamonds are a girls best friend.” Nou heb ik geen diamanten, maar dit heb ik wel!” Elk lid van de club kreeg een mooie speld ter ere van het jubileum. Ina, een erelid van de club, is net 50 jaar Soroptimist, daarom kreeg zij ook het 1e speldje uitgereikt. Uiteindelijk heeft de hele club een speldje van het blad van Apeldoorn op de borst gekregen.

De geschiedenis van de club

De club werd opgericht door 8 Apeldoornse Soroptimisten die lid waren van club Gelderland. Zij kwamen in de oorlog vaak bij elkaar, hoewel de Soroptimistclub verboden was door de bezetter. Opvallend is dat de 15 Apeldoornse Soroptimisten die geïnaugureerd werden, zonder uitzondering, ongetrouwd waren. Het was in die tijd nog kiezen voor het huwelijk of voor het beroep. Als je trouwde moest je ontslag nemen, anders werd je ontslagen. Deze organisatie, met ongeveer 72.000 leden in 120 landen, zet zich via acties en bewustwording in voor ondersteuning van vrouwen. In Nederland bestaat de organisatie, opgericht in 1928, uit 3200 leden in 101 lokale clubs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!