Help de bevolking van Oekraïne

Space for students

Zaterdag 3 september 2011

Door Alex van Wijhe

Het is een feit. De eerste spaceboxen staan in Apeldoorn en zijn klaar om in gebruik genomen te worden. Mocht je je nu afvragen wat een spacebox is, dit is een lichtgewicht prefab bouwsysteem (lees: opgewaardeerde zeecontainer) bedoeld voor tijdelijke huisvesting. Ze worden voornamelijk voor studenten gebruikt, maar kunnen ook ingezet worden voor opvang van bijvoorbeeld dak- en thuislozen.

De spaceboxen staan aan de Molendwarsstraat, een ideale locatie aangezien alle noodzakelijke voorzieningen op loopafstand aanwezig zijn. Een klein nadeel is wel dat de boxen naast het zogenaamde ‘witte huis’ staan. Niet direct een goed visitekaartje wat Apeldoorn afgeeft aan de buitenlandse studenten.

Met de komst van deze spaceboxen is de motie ‘Space for students’, 26 maart 2009 ingediend door de meerderheid van de raad, gerealiseerd. Althans, voor een groot deel. In de motie werd gevraagd om concrete maatregelen om de jonge vlucht tegen te gaan. Het college werd verzocht om goede huisvestigingsmogelijkheden te creëren, zoals Spaceboxen. En die staan er nu. De vraag blijft of hiermee de jonge vlucht wordt tegengegaan, helemaal omdat de ruimtes exclusief bedoeld zijn voor internationale studenten van de business school Wittenborg. Met andere woorden, Apeldoornse jongeren hebben hier niets aan.

Desalniettemin is het een stap in de goede richting. De kleurrijke woonruimtes zijn een aanwinst voor Apeldoorn. Laten wij hopen dat er nog veel meer van dit soort initiatieven komen en dat er meer ruimte wordt gemaakt voor jongeren in Apeldoorn!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?