Help de bevolking van Oekraïne

Speciaal onderwijs en ondersteuning blijft in Apeldoorn

Dinsdag 28 juni 2016

Door Redactie

Het (voortgezet) speciaal onderwijs in Apeldoorn blijft bestaan, ook na 1 augustus 2017. Dat is de strekking van de intentieverklaring die de Ambelt en De Onderwijsspecialisten maandag 27 juni samen ondertekenden. De Ambelt draagt per 1 augustus 2017 leerlingen en medewerkers over aan De Onderwijsspecialisten. De Ambelt verdwijnt daarmee uit Apeldoorn maar Jolida Spekreijse van het college van bestuur van de Ambelt en bestuurder Wim Ludeke van De Onderwijsspecialisten benadrukken beiden dat het onderwijs en de ondersteuning voor de leerlingen onveranderd blijft. Bij de ondertekening was wethouder Kruithof van Apeldoorn aanwezig.

,,Het onderwijsaanbod blijft hetzelfde. Leerlingen blijven ook na 1 augustus 2017 het onderwijs en de ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben”, zegt Jolida Spekreijse. De verantwoordelijkheid voor het speciaal onderwijs van de leerlingen van de Ambelt in Apeldoorn wordt overgedragen aan het bestuur van De Onderwijsspecialisten. De Onderwijsspecialisten is het bestuur van 21 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en actief in de regio’s Arnhem, Zuidwest- Veluwe, Liemers, Achterhoek en Stedendriehoek. ,,Het is een mooi voorbeeld van een bijzondere samenwerking waarin we elkaar zullen versterken zodat onze leerlingen een nog betere aansluiting in de maatschappij vinden”, zegt Jolida Spekreijse.

Behoud voortgezet speciaal onderwijs in de regio
De Onderwijsspecialisten neemt de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het speciaal onderwijs over en verbreden daarmee hun aanbod. Wim Ludeke: “De overdracht in augustus 2017 betekent dat we kunnen bijdragen aan het behoud van voortgezet speciaal onderwijs in de regio.” Het gaat in Apeldoorn om het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) op het Gentiaan College en het speciaal onderwijs (SO) op Markerichtersveld. Voor de leerlingen van de Ambelt die in Apeldoorn onderwijs en ondersteuning krijgen, verandert er voorlopig niets. Het onderwijsaanbod en de ondersteuning op beide locaties blijft bestaan. De leerkrachten van het VSO en SO gaan zo veel mogelijk mee over naar De Onderwijsspecialisten. Aanmeldingen voor het komend schooljaar kunnen gewoon plaatsvinden via de website van de Ambelt.

Wethouder Kruithof noemde de ondertekening van de intentieverklaring een mooi moment. ,,Ik vind de keuze van de Ambelt voor deze koers een moedig besluit”, zei hij na de ondertekening. ,,Ik ben er blij mee dat de Ambelt en OS elkaar gevonden hebben. Jullie inzet voor de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, past naadloos bij elkaar.”

Over Ambelt Kiest Koers
Met de invoering van passend onderwijs is er voor de Ambelt veel veranderd. De regering vindt dat zoveel mogelijk leerlingen binnen het regulier onderwijs moeten worden opgeleid. Om zorg te dragen voor continuïteit van krachtig speciaal onderwijs heeft de Ambelt daarom gekozen om het speciaal onderwijs samen met lokale partners voor te zetten. Met als doel dat elke leerling onderwijs krijgt waarbij het eigen talent het best tot ontwikkeling komt. Als het kan op een reguliere school, als het beter is op een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

Foto: Jolida Spekreijse van de Ambelt en Wim Ludeke van De Onderwijsspecialisten tekenen de intentieverklaring onder het toeziend oog van wethouder Kruithof (links).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?