Speciaal stappen in Apeldoorn: “We houden rekening met de muziek en de bezoeker”

Vrijdag 9 juni 2023

Door Redactie

Thuis beginnen met een drankje, om later op de avond met een groep richting de Apeldoornse binnenstad te fietsen. Een avondje erop uit lijkt vanzelfsprekend, maar dit is zeker niet voor iedereen het geval. Hierom organiseert grand café Station Royaal een avond, speciaal voor mensen tussen de 18 en 30 jaar die zich niet helemaal thuis voelen in het uitgaansleven: UIT1830, maar dit keer met een plus.

UIT1830+

Deze editie van UIT1830 staat in het teken van de LHBTIQ+ gemeenschap, terwijl de vorige editie vooral voor mensen met autisme werd georganiseerd. Vandaag is er gekozen voor de titel UIT1830+. Over het ontstaan van het initiatief meldt Johan Luijkman van Station Royaal het volgende: “Dit idee is aangezwengeld door Jelte Beersma. Hij heeft autisme en wilde gewoon een avondje stappen, maar wel beschermd. Naar aanleiding van de media-aandacht kwam ik in contact met een docente op het ROC Aventus. Zij had een meisje in de groep zitten die behoort tot de LHBTIQ+. Ook zij had behoefte aan een beschermde stapavond.”

Het verschil

De mensen hebben het tijdens UIT1830 super gezellig onder elkaar. Ook geven ze aan zich lekkerder te voelen dan in het reguliere uitgaansleven. Het grote verschil tussen een reguliere en een beschermde stapavond zit in meerdere aspecten, zo vertelt Johan: “We houden rekening met de muziek en de belichting. Onze vrijwilligers en ik hebben een zorgachtergrond en voelen snel aan als er iets mis is.”

Een top avond!

Marlie Engel van Gewoon Speciaal, een begeleidings bureau in Apeldoorn, is mede-initiatiefnemer en vrijwilliger op de avond zelf. Ook zij heeft een achtergrond in de zorg, dit was volgens Johan goed te merken: “Twee edities geleden werd ik gebeld van te voren. Een meisje met autisme wilde heel graag komen, maar vond dit wel ontzettend spannend.” Johan heeft haar telefonisch uitgeled hoe de avond eruit zou zien: “Later werd het meisje door haar ouders gebracht en letterlijk over de drempel gedrukt. Ze begon al snel met huilen, Marlie heeft haar opgevangen, even met haar geklets en samen met het meisje een gezellig groepje gezocht om bij aan te sluiten. De dame heeft een top avond beleefd!” 

UIT1830 begint ook regionaal bekendheid te genereren, zo zijn er avonden georganiseerd in Ommen, en Heino. De UIT1830 avonden worden sinds februari iedere laatste donderdag van de maand gehouden. De eerste editie van UIT1830+ vindt vrijdag 30 juni plaats in Station Royaal, Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!