Speelgoedbank Apeldoorn ‘De Schatkist’ maakt er een feestje van

Dinsdag 17 november 2020

Door Carla van Vliet

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat kinderen een cadeau krijgen met hun verjaardag of met de feestdagen. Maar voor kinderen uit gezinnen met een klein budget is dat helemaal niet het geval. Speelgoedbank Apeldoorn ‘De Schatkist’ zorgt er voor dat deze dagen voor kinderen toch feestelijk worden. Speelgoed is dan wel geen eerste levensbehoefte, maar door te spelen kunnen kinderen zich ontwikkelen. Volgens bestuursvoorzitter Angela Burgering: “Elk kind heeft het recht om te spelen, ongeachte de financiële situatie van de ouders.”

Hoe komen jullie aan het speelgoed?

“We zamelen goed en herbruikbaar speelgoed in. Iedereen kan dit inleveren, kijk even op onze website hoe dat gaat. Het speelgoed wordt door onze vrijwilligers grondig nagekeken en het wordt allemaal schoongemaakt. Waar kan wordt het gerepareerd en waar nodig van nieuwe batterijtjes voorzien. Dan wordt het schoon en heel in onze ‘winkel’ geplaatst. Vier keer per jaar mogen kinderen iets komen uitzoeken uit de winkel en uit onze boekenhoek, want lezen is natuurlijk ook belangrijk voor de ontwikkeling. Dit vinden ze vaak al echt een feestje! En wij zijn tegelijkertijd duurzaam bezig door het speelgoed een tweede kans te geven.”

In hoeverre heeft corona iets veranderd?

“Tijdens de eerste lockdown zijn we van maart tot aan de zomervakantie helemaal dicht geweest. Voor die tijd was het zo dat alle kinderen ieder kwartaal een keer De Schatkist konden bezoeken. We zijn drie keer per maand open en ze waren welkom op tijden die hen het beste uitkwam. Nu, vanaf september,  gaat alles op afspraak. Ouders moeten zich via de mail aanmelden en krijgen dan een link toegestuurd, via de link kunnen ze een tijdsafspraak maken. We laten twee gezinnen per kwartier toe. Juist omdat we zowel een speelgoedwinkel als een boekenhoek hebben, kunnen we de bezoekers goed verdelen en de 1,5 meterregel prima handhaven. Verder hebben we natuurlijk desinfectiepalen, looproutes, mondkapjesplicht en wachtvlakken buiten. En gelukkig houdt iedereen zich heel goed aan de afspraken.”

Op Facebook stond iets over een zomertassenactie? Vertel eens?

“Ja, dat was heel erg leuk. De kinderen mochten door corona zolang niet bij ons komen en dat vonden we best sneu. Daarom zijn wij naar hen toe gegaan. We hebben zo’n 140 tassen vol gestopt met speelgoed, daarbij uiteraard geprobeerd de inhoud zoveel  mogelijk af te stemmen op de belevingswereld van de kinderen. Met 10 vrijwilligsters hebben we op 1 avond alle tassen bezorgd. De reacties waren overweldigend, zo positief. Het bleek een prachtig alternatief. De actie werd deels gesponsord door het Armoedefonds, daardoor kon er ook nieuw speelgoed in de tas gedaan worden o.a. grote nieuwe waterpistolen.”

Er bestaat ook zoiets als de decemberuitgifte?

“Elk jaar mogen ouders op een avond in november bij ons, per kind, een tas vullen, zodat deze kinderen ook mooie cadeaus krijgen met de feestdagen. Ook dit jaar wilden we dit weer organiseren. Aan de gemeente Apeldoorn hebben we ons voorstel voorgelegd dit vier avonden te doen van 19.00 tot 22.00 uur. Hoewel de gemeente vond dat we er erg zorgvuldig over nagedacht hadden, zag zij  ons toch als een soort detailhandel en mochten we niet later maken dan tot 20.00 uur. Nu zijn we van 18.30 tot 20.00 uur open, waarin we 18 ouders per avond kunnen ontvangen, plus op de zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur nog eens 72 ouders. Volgens afspraak komt er elke vijf minuten een ouder, die samen met een vrijwilligster een bepaalde route loopt en die onderweg zelf de cadeaus uitzoekt. Het kost ons best wel veel voorbereiding op deze manier, maar uiteindelijk verloopt het eigenlijk soepeler dan voorgaande jaren. In totaal is er vorige week voor ruim 275 kinderen speelgoed uitgezocht. En ouders zijn hier zo blij mee!”

Hebben jullie wel voldoende speelgoed?

“Ja wat dacht je, tijdens de eerste lockdown was iedereen aan het opruimen! We werden overspoeld. Ook dat heeft zich inmiddels een weg gevonden: speelgoed kan nu alleen op afspraak en in overleg gebracht worden. Donateurs moeten het zelf binnen neerzetten, daar laten wij het minstens een week onaangeroerd staan en daarna gaan we pas kijken en schoonmaken. Door het stramien van afspraken houden we tevens goed in de gaten in hoeverre de voorraad op peil blijft. Ook krijgen we nog steeds wel eens een aanbieding van een bedrijf dat nieuw speelgoed wil doneren, waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Wel zijn we nog op zoek naar Schatbewaarders.”

Wat is een Schatbewaarder?

“Een financiële donateur. Wist je dat je voor maar €75 per jaar Schatbewaarder kunt worden van de speelgoedbank? Het zou fijn zijn als dit een vast aantal kan worden, van zeg 100 stuks, zodat de huur van ons pand veiliggesteld is. Het is bij ons echt niet een kwestie van alleen maar speelgoed doorgeven, wij moeten ook een pand huren, verzekeringen afsluiten, schoonmaakmiddelen kopen, enz. Misschien een leuk idee voor een bedrijf om Schatbewaarder te worden?”

Hoe ziet de toekomst van De Schatkist eruit?

“Hoe vervelend corona ook is, de regels die wij nu hanteren bevallen uitstekend. Misschien gaan we, qua afspraken maken, wel op deze voet door. De wachttijd voor ouders en kinderen kon soms echt wel oplopen tot een uur. In een speciale wachtruimte kon er iets gedronken en gesnoept worden maar een uur is best lang. Onze vrijwilligsters ervaren deze manier van werken ook als rustiger en prettiger. Het is nu nog niet te zeggen maar waarschijnlijk neemt het aantal kinderen volgend jaar wel toe door de coronaontslagen. Dus hoe het precies gaat lopen? We zien het wel. In elk geval is iedereen van harte welkom bij ons om nog vele feestjes te maken!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!