Sporten is net effe anders met Nancy

Donderdag 7 oktober 2021

Door Dione Lam

Eigen foto

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Dat ga ik onderzoeken en vandaag ben ik bij Nancy.

Wie is Nancy?

“Tijdens het schaatsen ben ik gevallen”, begint Nancy met haar verhaal. “Sindsdien kan ik mijn rechterarm niet hoger optillen dan tot mijn elleboog. Sporten wordt het dus niet… Ik merk dat ik dit stukje wandelen wel enorm fijn vind!” Toen ze viel was ze 24, nu is ze 43. Ze was dus nog enorm jong toen het gebeurde. “In het begin ging ik nog wel langs de sportschool en dan deed ik cardio oefeningen. Met mijn armen kon ik niet zo veel doen. Ja, met mijn linker, maar om nou grotere spieren te hebben dan op mijn rechterarm is een beetje gek, haha!”

“Ja natuurlijk is het lastig, vooral omdat ik nog zo jong was. Ik heb echt nog bij de fysio geprobeerd om mijn arm hoger te krijgen, maar met zoveel moeite gaat dat niet.” In het begin moest Nancy daarom ook haar rechterarm omhoog houden met haar linkerarm.

Wandelen

Nancy loopt mee in een groepje van 6 mensen. Elke maandagmiddag wandelen ze door verschillende plekken in Apeldoorn. Er is geen vereiste leeftijd bij de groep, er zijn mensen tussen de 50 en 80 jaar te vinden. “Ik vind het lopen erg gezellig met de mensen. Ik ben ook niet de enige in de groep met een ‘beperking’. Niemand oordeelt over elkaar, wat ik heel fijn vind.”

“Sporten bij een sportclub zit er voor mij niet meer in, maar daar heb ik inmiddels vrede mee. Ik ga gewoon nog jaarlijks schaatsen, waar ik nu wel extra voorzichtig mee ben, en ik loop wekelijks mee met de ‘wandelclub’. Ik ben ook echt wel blij dat ik dit gevonden heb, een nieuwe groep vrienden, gezellige wandelingen en even in de natuur zijn. Heerlijk!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!