Sporten is net effe anders met Pauline

Donderdag 28 oktober 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Pauline.

Vertel, wat moeten wij van je weten?

“Ik ben Pauline en ik kom uit Brazilië, vandaar ook mijn Braziliaans shirt. Dat is mijn geboorteland! Ik heb iets in mijn hoofd, waardoor ik lastig dingen kan plaatsen. Als iemand wat aan mij verteld, vind ik dat lastig om te begrijpen en vraag ik dus ook vaak of die persoon het kan herhalen. Dat vind ik nog wel eens heel moeilijk. Ook staan mijn voeten allebei naar binnen. Mijn moeder zegt altijd: “Als het daardoor echt te veel wordt, dan moet je stoppen met sport.” Dat geef ik ook zelf aan. Ik heb nu ook erg veel oorpijn, ik heb een kronkel in mijn oor. Dat moet waarschijnlijk geopereerd worden. Ik vind dat wel spannend, zo’n operatie.”

Sporten

“Dit is een enorm leuke sport, je kan ook van alles leren. Hoe je je racket vast moet houden, met elkaar spelen, partijtje spelen. Ik kwam op het idee om op badminton te gaan door mijn begeleiding. Ik ging eerst een keertje kijken en vond gelijk leuk. Ik wilde gewoon iets meer doen dan alleen thuis voor de televisie zitten, dan ga ik me namelijk gauw vervelen. Ik dans ook! Ik doe verschillende dansjes. Ook doe ik aan tekenen en maak ik hele mooie tekeningen, poppetjes, bloemen en vlinders.”

Gezellig team

“Ik woon in mijn woongroep ook samen met mensen uit dit team. Mijn begeleiding is er ook elke training bij, als er iets dan iets is kunnen ze helpen! Hier is het gewoon enorm gezellig. Ik kan met iedereen opschieten. We gaan wel eens fietsen en in de tuin gaan we buiten spelen met z’n allen. Dit is echt een sport voor iedereen. Sommige vinden de sport niet leuk, maar als je zit te niksen thuis is dit ideaal.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!