Staats en gemeente inrichting – politiek 04

Vrijdag 10 mei 2019

Door Edward Butter

Heel even het belangrijkste om te begrijpen hoe belangrijk het is om te gaan stemmen. We hebben in Nederland de zogenaamde Trias Politica. Zelf zou ik daar nog een vierde “de Pers” aan willen toevoegen. Zeker de laatste tijd blijkt hoe belangrijk deze is om het geheel in de gaten te houden.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer kiezen we iedere vier jaar rechtstreeks en deze bestaat uit 150 zetels. Jouw stem maakt een partij sterker t.o.v. alle partijen die kleiner en groter zijn. Ga je niet stemmen dan worden die partijen dus sterker en de grootste partij vaart daar het meeste wel bij. Je maakt dan dus de partijen waar je zo op kan afgeven “zakkenvullers en leugenaars” sterker.

De regering

De regering wordt in overleg (consensus) gevormd en moet bestaan uit partijen die samen 76 of meer zetels hebben. Daar leveren partijen dus een deel van hun beloftes aan het electoraat in om weer andere zaken waar te kunnen maken. Zij hebben dus achteraf niet gelogen maar hebben het gewoon niet alleen voor het zeggen. Door te gaan stemmen geef jij dus meer macht aan de partij waar jij achter staat en kunnen ze meer bereiken. Partijen die niet in de regering zitten vormen de oppositie.

Eerste kamer

De eerste kamer wordt indirect gekozen en heeft als belangrijkste taak wetten uit de tweede kamer te controleren op technische en juridische haalbaarheid. Komen ze bijvoorbeeld niet in conflict met andere wetten of Europese wetten? Hoewel het niet de bedoeling is speelt politieke kleur hier vaak nog wel een rol. Zo is het voor de regering van belang dat zij ook een meerderheid hebben in de eerste kamer.

De gemeente

In de gemeente speelt een dergelijk gebeuren (zonder eerste kamer) ook een rol. Vaak is de opkomst bij de verkiezingen daar kleiner dan landelijk terwijl het meer directe invloed heeft op het leven van de inwoners van een stad of dorp.

Stemmen

Uit onvrede of ongeïnteresseerdheid niet stemmen is kortom ontzettend stom ongeacht wat het argument is. Het gaat namelijk over jou, over de kosten van je levensmiddelen, je huur, je energie, hoeveel belasting je moet betalen en ga zo maar door. Dan kan je van mening zijn dat het allemaal zakkenvullers zijn maar dat doet er helemaal niet toe. Dan ga je stemmen op de partij die volgens jou de minste zakkenvullers of leugenaars heeft. Het is echter nooit een zinnig argument om niet te gaan stemmen.

Ik of samenleving

Mensen gaan in toenemende mate voor het “ik”. Ik heb geen aanvullende verzekering nodig dus waarom zou ik ervoor betalen? Vanuit deze gedachte wordt de aanvullende verzekering duurder. Ik kan ook denken we betalen alles samen en gebruiken alles samen. Solidariteit heet dat. Ik heb geen behoefte aan de linkse hobby’s als buurthuizen, goede zorg etc. dus waarom zou ik ervoor betalen? Ik ga lekker rechts stemmen. Je kan ook denken dat een samenleving waar het welzijnsniveau hoog is een prettiger samenleving is om in te leven. Maar ga in ieder geval stemmen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!