Stadsoase; niet alleen een geweldig idee; maar ook een geweldig succes!

Dinsdag 26 augustus 2014

Door Pedro Waldenaar

Afgelopen zondag; voor de zesde keer stadsoase bezocht; een minifestival in de binnenstad van Apeldoorn; in Gigant! Niet alleen een geweldig idee; maar ook een geweldig succes! De terrassen zijn vol en in het café is het dringen geblazen bij de bar. Het barpersoneel werkt zich een slag in de rondte om de vraag naar drank aan te kunnen. En dat doen ze met veel plezier.

Op het terras doet de ballonenman zijn best; pannenkoeken worden gebakken en de stand met aardappelspriralen trekt veel eetlustigen. Het leuke van dit kleinschalige festival is dat het festival voor iedereen is; voor jong en oud; voor knap en lelijk; iedereen is hier mooi. Het is een festival van de herkenning; het is een plaats van ontmoeten en ontmoet worden; in gesprek raken met bezoekers die je een uur geleden nog niet kende. Kinderen kunnen ongestoord plezier maken. Het publiek kan in gesprek met de artiesten; dat maakt dit festival zo leuk; zo intiem;

en ……. er speelt maar 1 band tegelijk; keuzes hoeven niet gemaakt te worden. Wat een geluk: als om 16.15 uur de band begint te spelen, is het geluid overal te horen: Funeral Suits uit Ierland speelt! En hoe! Een alternatieve band, geboren in Dublin, Ierland. Een vierkoppige band, bestaande uit Brian James, Mik McKeogh, Greg McCarthy en Dar Grant. Zware muziek, die dreigend als donderwolken, zich verspreidt over het aanwezige publiek. En af en toe plonst het hemelwater uit de donkere wolken op het terras; maar het publiek blijft; geboeid door de aanwezigheid van familie, vrienden of…… muziek. Opvallend is de aanwezigheid van veel jeugd; speciaal voor deze band gekomen.

Het is mooie muziek; het is muziek om naar te luisteren: liefde voor vervormde gitaren, electronisch ondersteund; met een stem die soms flarden van herinneringen oproept aan die andere, grootse Ierse zanger: Van Morrison. Hier staat een band die een groot publiek verdient. Deze band weet muziek te maken waarbij je gedwongen wordt even stil te blijven; even op jezelf te zijn; even te denken aan alle grootse daden, die je had willen verrichten. Ook al weet je dat het niet zo is, dit is zo’n moment waarop fantasie werkelijkheid wordt. Dit zijn fantastische momenten; een generatie jongeren met liefde voor de muziek; ingetogen; geen branie; maar muziek maken; dat is wat zij doen.

Gigant durft zijn nek uit te steken; vernieuwt en barst van de creativiteit. De medewerkers van Gigant hebben begrepen dat cultuur mensen trekt; een stad ( of in dit geval het dorp) aantrekkelijk maakt; nog meer dan het binnenhalen van grootschalige winkels. Het is al veel langer bekend dat cultuur bedrijvigheid trekt en daarmee winkels. Het is al veel langer bekend dat mensen willen wonen daar waar een rijk aanbod is aan cultuur; daar waar vernieuwing plaatsvindt. Dames en heren van de Apeldoornse politiek: er is nog 1 kans om u te laten overtuigen dat cultuur mensen verrijkt; dat cultuur de levensader is voor een stad. Komende zondag de laatste editie van Stadsoase; dames en heren politici: laat u zien!

En o ja; kan het nog beter; natuurlijk kan het nog beter: plaats in de voormiddag de kinderactiviteiten op de voorgrond; laat de eerste band om 16.00 uur beginnen en de tweede band om 18.00 uur. Reken afgeronde festival prijzen voor de consumpties en maak het barbecuen nog meer bekend onder het publiek. Gegarandeerd: Apeldoorn wordt trots op dit festival!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!