Stadsoase: Sinas presenteert Petite in Gigant; jazz dat swingt en rockt

Woensdag 20 augustus 2014

Door Pedro Waldenaar

Peter Vroon

Vanwege het druilige weer is de zesde aflevering van stadsoase, zondag 17 augustus 2014, naar binnen verplaatst; naar het café van Gigant. Er heerst een gezellige en drukke sfeer. De bediening is vriendelijk en vlot; de drankjes en de bitterballen smaken prima; een gezellige zondagmiddag in augustus. Buiten is het weer in herfststemming en binnen is de sfeer in zomerstemming.

Sinas treedt op; drie man: Wouter Schueler op de sax en klarinet; Maarten Helsloot bedient de keys en Bas Bouma de drums; een goed op elkaar ingespeelde trio. Van begin af aan is het ritme, ritme en nog eens ritme: de sax stuwt voort en de drums en de keys ondersteunen. Van begin af aan is het duidelijk dat hier rasmuzikanten aan het werk zijn; zij leveren letterlijk en figuurlijk knap werk.

Petite is de naam van het nieuwe album van SINAS; de pers is lovend over dit nieuwe album: een jazztrio met lef dat gewoonweg rockt. En rocken dat doen ze: het is meeslepende muziek. Het is altijd fantastisch te zien hoe muzikanten met hart en ziel proberen iets van zichzelf te laten zien. Hun talenten over te brengen en daarmee het publiek in vervoering weten te brengen. Het publiek letterlijk en figuurlijk in beweging proberen te brengen. En dat lukt dit trio; het publiek komt weer in beweging.

Een klassieke bezetting met moderne muziek; dat een mix is van funky, balkanbeat en jazz is de oorzaak van de feestelijke stemming in het café van Gigant. Als de frontman de klarinet pakt is er de sfeer van 1000 en 1 nacht; slangen bezwerend; de sfeer wordt Oosters; op vakantie gaan hoeft even niet: ogen dichtdoen en we zijn even heel ver weg.

Nooit eerder dit geluid gehoord; nooit eerder zo’n trio gezien; dat met veel kracht speelt; een uniek geluid; nooit een moment maar saai; iedere toon is verrassend muzikaal. Jazz dat swingt en rockt; een unieke combinatie. Het gebruik van de Moog synthesizer en de Wurlitzer piano afgezet tegen de moderne effect apparatuur die de saxofonist toepast komt als vet over. Dit maakte het geluid van de band als uniek.

Wederom weet deze aflevering van Stadoase te verrassen; ondanks het druilige weer; een zomerse stemming dankzij Sinas petite. Geniet nog even van de mooie foto’s en video van Peter Vroon.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?