Stage in de Stad: Bouwen aan een toekomst bij Tavaris
Door Kevin van Es
Deze week krijg ik een kijkje in de werkplaats van Tavaris Techniek, onderdeel van Riwis Zorg & Welzijn. Hier werken mensen met verschillende achtergronden nauw samen om mooie projecten te realiseren. De groep wordt begeleid door Marco Heijmans. Marco woont in Eerbeek, maar werkt in Apeldoorn. Na zijn leven als elektricien en andere banen is hij na een ongeluk volledig arbeidsongeschikt verklaard, maar bij de pakken neerzitten is voor Marco geen optie. Wat maakt Tavaris uniek?
Bij binnenkomst in het pand aan de Molenmakershoek valt het op dat de ontvangstruimte volledig uit hout bestaat “We hebben bijna alles hier zelf gemaakt,” vertelt Marco. “Behalve het koffiezetapparaat,” voegt de begeleider er snel aan toe. Marco praat vol trots over het team van Tavaris. “Je hebt hier allerlei soorten verschillende mensen. De een kan niet omgaan met druk, de ander heeft moeite met het aanhaken op een bepaald niveau.”
We beginnen met een kop koffie en een rondleiding door het pand, het is een grote en opgeruimde (in hoeverre dat kan) ruimte. Tijdens de rondleiding schiet het tv-programma ‘Utopia’ door mijn hoofd, alles is zelf (op)gebouwd. Van de ingang tot de tafels in de kantine. Een deel van de geproduceerde producten verkoopt Tavaris in haar webwinkel. Van een lamp gemaakt van een brandblusser, tot een opgeknapte transportfiets.
Van bus tot pand
Vanwege de krapte op de woningmarkt lezen/horen we steeds meer verhalen van mensen die in hun voertuig leven. Ook het team van Tavaris werkte in het begin vanuit een ‘klussenbus’. “We hadden geen locatie, dan kom je erachter dat je met een bus redelijk beperkt bent, want je bent altijd met zijn vieren. De behoefte aan een werkplaats werd steeds groter.”
Op een reguliere werkdag begint de groep om 07:30 met een kopje koffie. “We kletsen wat en spreken de dag door.” Daarna verplaatsen we in alle rust richting de werkplaats.” De locatie is uitgelicht met een fietsenmaker en werkplaats. Als je door het geluid van de machines heen luistert, is het redelijk rustig in het pand aan de Molenmakershoek. Er wordt wel gekletst, maar de focus ligt vooral op het werk.
Er hangt een relaxte sfeer. Wanneer ik in de kantine mijn camera opbouw, komt de een na de andere deelnemer langs, zo ook Wesley. Zijn ‘Amsterdam’ tattoo verraadt zijn favoriete stad. “Ik ben voor Ajax,” aldus Wesley. De jongen loopt en helpt sinds het begin mee en is trots op hoe er wordt samengewerkt. “Mensen van allerlei achtergronden komen hier samen en doen gave dingen.”
Bij de locatie Techniek werken deelnemers in eigen tempo aan verschillende werkzaamheden. De leden mogen meewerken aan opdrachten, hier helpt de groep bij het maken van houten producten zoals tuinmeubels, insectenhotels en picknicktafels. Deze opdrachten komen vaak van onze klanten. Samen kiezen we een uitdaging die jou aanspreekt. We werken altijd samen, en fouten maken hoort bij het leerproces.
In de fietsenwerkplaats kun je samen met Ruben fietsen opknappen en repareren. Daarnaast is er de mogelijkheid om te werken aan eigen creaties. Techniek is de ideale plek om je eigen creaties te realiseren. De meeste deelnemers werken met hout, maar je kunt bijvoorbeeld ook beeldhouwen.
Deelnemers krijgen de kans om onder begeleiding een eigen project te creëren. Je hoeft nog niet te weten hoe je iets wilt aanpakken; daar zijn de begeleiders voor. Vaak zijn de materialen voor jouw project beschikbaar. Deelnemers betalen voor hun eigen materialen. Je mag altijd afwisselen tussen verschillende werkzaamheden. De activiteiten en werkzaamheden zijn gericht op jouw persoonlijke groei en zelfredzaamheid.
Woodwall
De groep is bezig met een ‘woodwall’. De woodwall is een project van Draisma en Van Gerrevink. “Het valt onder maatschappelijk verantwoord ondernemen, je bent duurzaam bezig. De materialen die we gebruiken komen bij Van Gerrevink uit de recycling. We halen pallets op, die verzagen we en maken we panelen van. Het werk komt te hangen op een betonnen wand bij van Gerrevink op het terrein.”
Het feit dat het team zulke mooie opdrachten binnensleept, betekent voor Marco een stukje waardering. “Het laat zien wat voor mooie dingen we doen. De deelnemers zijn niet allemaal direct timmermannen, het is toch mooi dat mensen die eigenlijk niet in de maatschappij mee gedaan hebben nu zulke mooie dingen doen? Zo kun je zien dat je met een vorm van begeleiding heel wat kunt bereiken in het leven.”
VCA-certificaat
In overleg is het mogelijk om VCA-certificaten te halen, met dit certificaat heb je diverse voordelen in het werkveld. Vooral op werkplekken waar veiligheid hoog in het vaandel staat. De deelnemers krijgen de kans om, al werkend, het certificaat te behalen.
Tavaris/Riwis
Bij Tavaris lopen mensen met een afstand tot de maatschappij. De activiteiten en opdrachten zijn een middel. “Het gaat om het begeleiden van de doelgroep.” Marco is behoorlijk betrokken, hij is tijdens zijn werkdag druk bezig met ‘zijn’ mensen.
Tavaris is een onderdeel van Riwis. Het is voortgekomen uit Klus & Co. Dat was een onderdeel van Geluk & Co, een samenwerking tussen verschillende zorginstanties. “Gaandeweg zijn Riwis en de Passerel hierin verder gegaan, ook Apeldoorn werkt Mee krijgt via de gemeente veel mensen aangewezen, dat betekent dat we deelnemers vanuit de Passerel en S’ Heerenloo mensen hebben. Dat maakt ons vrij uniek, wat wij doen en de sfeer die hier hangt is vrij bijzonder.”