Stage in de Stad: Dicht bij de natuur op de Apeldoornse Stadsakkers
Door Kevin van Es
In de ‘Stage in de Stad’ van deze week loop ik een dagje mee met de harde werkers van de Stadsakkers, aan de Dommeweg in Apeldoorn. Een gezellige en fijne werkplaats voor haar vele vrijwilligers en begeleiders. De twee aanwezige begeleiders zijn Jeroen en Monique, samen met de vrijwilligers zorgen ze voor een flinke akker met groente, fruit en bloemen.
Tussen de bessen en bloemen maak ik kennis met Paul Jansen Van Der Sligte. Helaas let ik niet goed op en sta ik met mijn voet, nietsvermoedend, in de pastinaak. Lekkere binnenkomer! Er wordt om gelachen, maar mij toch vriendelijk verzocht uit te kijken.
Nieuwe invulling
Sinds 2019 is Paul een toegewijde vrijwilliger bij de Apeldoornse Stadsakkers. Na een periode van moeilijke tijd bij zijn vorige werkgever, vond hij hier een nieuwe invulling voor zijn dagen. De Stadsakkers richten zich op duurzame landbouw en ondersteuning van de lokale gemeenschap, waaronder bijvoorbeeld ook de Voedselbank. “Het is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar je echt iets kunt betekenen, niet alleen voor jezelf en je collega’s, maar ook voor de maatschappij,” vertelt Paul.
Bij de Stadsakkers heeft Paul zich ontwikkeld tot een kenner van biologische landbouw. Dankzij cursussen en trainingen op de akker leerde hij alles over natuur- en milieubeheer, tuinieren en plantkunde. Hij geniet van het werk in de buitenlucht en de gemeenschap van vrijwilligers. “Het is belangrijk om planten voldoende ruimte te geven,” legt hij uit. “En we dekken alles af om te voorkomen dat hazen en insecten onze gewassen opeten.” Paul raadt iedereen die op zoek is naar iets zinvols aan om eens langs te komen bij de Stadsakkers: “Je ontmoet nieuwe mensen, leert veel over tuinieren en draagt bij aan een mooi project.”
Rondleiding
Na het interview leidt de vrolijke vrijwilliger mij uitgebreid rond over de akkers. Vooral op de fruitgaarde is de geboren en getogen Apeldoorner trots. Bij de aardbeien trakteert hij me op een ‘aardbezie’, ze smaken hartstikke goed! Bij de stadsakkers wordt volgens SKAL-regels verbouwd, wat inhoudt dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt, en dat duurzame bodembeheerpraktijken en dierenwelzijn worden gewaarborgd, onder toezicht van regelmatige certificering en controles.
De passie spat er bij de vrijwilligers en begeleiders vanaf, zo ook bij begeleider Jeroen. “Ik ben ruim twee jaar geleden begonnen als vrijwilliger en sinds april werk ik hier als zorgbegeleider,” vertelt Jeroen. Hij heeft geen achtergrond in de zorg, maar komt uit het bedrijfsleven waar hij veel ervaring heeft opgedaan met coaching. “Dat is het stukje dat ik hier mee breng, samen met mijn levenservaring om goed samen te kunnen werken met de vrijwilligers en de akker goed te bewerken.” Zijn dag begint vroeg: “Om acht uur kom je hier aan. Dan is het vaak koffie zetten, thee, en kijken hoe de akker erbij ligt. We verdelen het werk onder de aanwezige vrijwilligers en stellen prioriteiten,” legt hij uit. “In deze tijd van het jaar moet er veel gewied worden en geoogst. We hebben ook zelfoogsters die een abonnement hebben en hun eigen groenten komen oogsten.”
Jeroen is groot fan van de biologische teeltmethoden van de Stadsakkers: “Het heeft veel voedingswaarde en is gewoon lekkerder,” aldus Jeroen. Voor hem betekent werken op de Stadsakker veel meer dan alleen tuinieren; het geeft hem zingeving. “Ik vind het heel mooi wat de Stichting Stadsakkers hier neerzet.”
Rustige sfeer
Gedurende de dag kom ik langs veel vrolijke gezichten, er hangt een rustige ‘vibe’ op de akker. De natuur en al het groen maken ook mij rustig. Van de kassen tot de kruidentuin: alles ziet er fantastisch uit. Ik kan het me goed voorstellen dat, wanneer het in het drukke commerciële leven om welke reden dan ook niet lukt, de Stadsakkers een fijn alternatief is.
Een van de andere enthousiaste vrijwilligers die ik ontmoet bij de Stadsakkers is Vanessa. De geboren en getogen Apeldoorner is 49 jaar en begon hier enkele weken geleden na een ongeval dat haar arbeidsbeperkt maakte. “Ik werk elke woensdag een halve dag. Door het ongeval kan ik niet meer lang staan, maar hier kan ik toch bijdragen,” vertelt ze. Vanessa waardeert vooral de vrijheid en de lage werkdruk bij de Stadsakker. “Je kunt je eigen ritme bepalen en de sfeer is vriendelijk en ontspannen. Het buiten zijn tussen de planten en bloemen geeft me rust.”
Vanessa prijst ook de begeleiding door Jeroen en Monique. “Ze zijn heel ondersteunend en zorgen ervoor dat alles duidelijk is. Als er iets is, kun je altijd bij hen terecht.” Ze raadt anderen aan om ook vrijwilligerswerk bij de Stadsakkers te overwegen. “Het is prachtig hier en je komt echt tot rust terwijl je nuttig bezig bent. Of je nu een halve dag per week wilt werken of meer, alles is mogelijk in overleg.” Bij de Stadsakker geniet Vanessa van de verbinding met de natuur en het gevoel van nuttig bezig zijn. “Het is heerlijk om buiten te zijn en ik zie vaak haasjes en roodborstjes. Het geeft een gevoel van vrijheid en kalmte. Hier voel ik me echt nuttig en betrokken.”
Zoektocht naar vrijwilligers
De Stadsakkers is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Mensen met enthousiasme en bereid om de vingers vies te maken, zijn altijd welkom,” zegt Jeroen. Hij nodigt ook het publiek uit om de winkel van de Stadsakkers te bezoeken, waar ze biologische groenten en andere zelfgemaakte producten zoals jam en honing kunnen kopen. “Ik zou iedereen eigenlijk willen uitnodigen, kom eens een keer kijken en proef het verschil,” besluit Jeroen.
Of het werk bij mij past durf ik na een dag niet te zeggen, maar ik kan goed begrijpen dat de vrijwilligers en begeleiders compleet tot rust komen op de stadsakkers. Alles is groen en staat volop in bloei, dichter bij de natuur kom je niet. Bij de aanwezige vrijwilligers en begeleiders voel je de liefde voor het werk, diezelfde liefde proef je terug in de gewassen. En voor zo’n lekkere aardbij kom ik graag een keertje terug!