Stage in de Stad: Een Dag op Speelboerderij Binky

Vrijdag 12 januari 2024

Door Kevin van Es

Ben je wel echt een Apeldoorner als je nog nooit een bezoek aan Binky hebt gebracht? Mijn twijfels zijn groot. Deze week loop ik stage bij Speelboerderij Binky, het woonadres van onze grote roze vriend Binky. Wat ruim 65 jaar geleden, in 1957, begon als Kinderboerderij Malkenschoten is inmiddels uitgegroeid tot een speelparadijs voor de allerjongsten; Speelboerderij Binky. Hoe ziet een dag bij Binky eruit?

Het terrein, gevestigd op landgoed Malkenschoten, wordt jaarlijks gretig bezocht door onze jongste dieren- en spelletjesliefhebbers vanuit alle windstreken. Zelf was ik hier in mijn jeugd ook wekelijks te vinden. Van het bouwen van een hut, spelen op het water tot het knuffelen met geitjes en een handje geven aan Binky; er valt genoeg te beleven. Vandaag loop ik een dagje mee met Wendy Mol en Janneke Fonteijn.

Wendy is een van de drie vaste receptionisten bij Binky. Ze is begonnen als vrijwilliger, zo’n acht jaar geleden. Als receptioniste heet je de bezoekers gastvrij welkom en ben je een eerste aanspreekpunt bij vragen. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de planning van de schoolreisjes en kinderfeestjes en natuurlijk verkopen we entreebewijzen en scannen we abonnementen. Daarnaast is ze druk bezig met de cijfers die het park behaalt: “We hebben een klanttevredenheidsonderzoek gedaan. Ik analyseer de gegevens, dit doe ik in de wintermaanden.” Zo is er onder andere aan de bezoekers gevraagd naar de bereikbaarheid van het park, de horeca en de sanitaire voorzieningen.”

De geboorte van Binky

In 1999 werd de kinderboerderij onderdeel van ACCRES en ontstond het idee om de aantrekkingskracht voor kinderen te vergroten door een karakter te introduceren. Zo zag in 2001 Binky het levenslicht, geïnspireerd door het gezellige varken Dolly dat al die jaren een prominente plek innam op de kinderboerderij. In eerste instantie was Binky bedoeld als illustratie in het kinderparadijs en voor promotionele doeleinden. Echter, vanaf 2003 kwam Binky daadwerkelijk tot leven en tegenwoordig wandelt hij vrijelijk door het park. Voor de echte fans is er in het winkeltje merchandise van Binky te koop.

Mede vanwege het weer valt het qua drukte vandaag reuze mee. Het slechte weer van de afgelopen dagen en de weersvoorspelling van de komende dagen zijn ook niet echt uitnodigend om de hele dag door over een kinderboerderij te struinen. Toch gaat het werk van de dierenverzorgers op een dag als deze gewoon door. Normaal gesproken nemen we in de wintermaanden bewust geen stagiaires aan, de werkzaamheden zijn in deze periode niet voldoende afwisselend. Als we stagiaires een plek bieden, willen we dat dit een leuke en leerzame periode is.

De vrolijke Bertus

Zoals ik al aangaf, loopt er vandaag geen hond op het park. Wel zijn er twee huiskatten, Bertus en Willem. Bertus komt ons vrolijk tegemoet wandelen in de stal met de konijnen en de geiten. Dierenverzorgster Janneke is zowat opgegroeid op de boerderij, ze loopt al sinds haar negende tussen de dieren. Ik vertel haar dat de geur van de stal mij terugbrengt naar de tijd dat ik zelf als bezoeker in het park rondliep, ‘ik ruik het ondertussen al niet meer”, vertelt Janneke.

De dieren worden, tweemaal per dag, goed gevoerd door de verzorgers. “De meeste grote dieren hebben als basis ruwvoer, zoals hooi. Als ze extra nodig hebben krijgen ze extra, dit is niet altijd het geval. Wel hebben ze in hun stal altijd mineraal en zoutblokken als de behoefte toeneemt, soms zijn ze wat mager of hebben ze lammeren.”

Naast de voermomenten vanuit de medewerkers blijft het eigenlijk de hele dag feest voor de dieren. “De bezoekers kunnen een bakje grasbrokken uit de automaat halen. Van die brokken kunnen de dieren aardig wat eten, natuurlijk houden we een maximale hoeveelheid per dag aan, maar grasbrok kan niet veel kwaad. Je kunt het zien als een vervanger voor hooi,” vertelt Janneke. Tijdens ons gesprek probeert de bijdehante huiskat Bertus in een kruiwagen te springen. “Dat is een van zijn favoriete plekjes. Als hij pech heeft, wordt de kruiwagen zo geleegd en moet ‘ie eruit.”

Binky spelen is niet voor iedereen 

De grote roze vriend(of eigenlijk varken) zelf was helaas niet aanwezig. Gelukkig weet Wendy mij wat leuke feitjes over Binky te vertellen. Sinds een aantal jaren werkt de kinderboerderij met een extern entertainmentbureau, daarvoor regelden de medewerkers de bemanning van het kostuum zelf. Zelf is Wendy ook een keer in het pak van de mascotte gedoken “dat was niet aan mij besteed, haha. Het leek mij leuk om een keer te proberen, maar ik vond het vrij claustrofobisch.” 

Het zicht van de Binky-imitator is vrij beperkt, zo weet ook Wendy: “Je ziet amper iets in dat pak, je hebt alleen een klein gaasje in de snuit.” Mede hierom loopt er altijd iemand mee met de roze reus. “We maken het ook weleens mee dat de kinderen wat baldadig worden, dan willen ze met de staart spelen of iets in die richting. Ook in dat soort gevallen is het handig dat er iemand bij is,” aldus Wendy.  

Verduurzamen

“Ook wij hebben met de stijgingen van de kosten te maken, helaas zijn de prijzen iets omhoog gegaan. Daarnaast proberen wij ook te verduurzamen. Zo had je op het smulteras namelijk de ‘Binky smulbox’, deze geeft veel afval. We zijn nu bezig met een ander initiatief. Ook ons aanbod voor knuffels wordt steeds duurzamer, zo kopen wij tegenwoordig knuffels die gemaakt worden van gerecyclede petflessen,” legt Wendy uit. Hier zit wel een flinke uitdaging in: “Onze eigen Binky knuffel is niet goed duurzaam in te kopen, dat maakt het verduurzamen lastig. Maar we blijven op zoek naar duurzamere alternatieven,” vertelt Wendy.

Meer dan alleen knuffelen

Veel jongeren die een opleiding tot dierenverzorger volgen, of willen volgen, hebben vaak een verkeerd beeld over de baan van Janneke: “Veel mensen denken dat je als dierenverzorger de hele dag met schapen en geiten aan het knuffelen bent, maar dat is niet het geval. Je begint met voeren en afmesten, tijdens dit proces controleren we de dieren. Je geeft ze niet individueel vijf minuten aandacht, daar hebben we geen tijd voor.” 

Zelf had Janneke dit beeld niet, ze loopt al zolang ze kan herinneren tussen de dieren. “Je bent bezig met het creëren van een fijne leefruimte voor de dieren. Daarnaast ben je ook de hele dag met mensen bezig, vergis je daar niet in.” Janneke raadt het de jeugd die dierenverzorger wil worden het aan om eerst vrijwilligerswerk tussen de dieren te doen: “Op die manier leer je wat het beroep inhoudt. De basis is dierverzorging, maar je bedrijf is ook gericht op de bezoekers.

Janneke heeft nog een aantal tips voor jongeren met ambities in de dierenverzorging: “Ik zou voordat je de opleiding dierenverzorging kiest ervaring opdoen, wij doen niet veel meeloopdagen vanwege de tijd, maar er zijn meerdere manieren om dat te doen.” Zo zijn bijvoorbeeld dierenasiels vaak blij met alle vrijwilligers. “Zelf heb ik veel tussen de paarden gestaan, dan zie je al snel dat het veel meer is dan het rijden van paarden. Er komt zoveel meer bij kijken, van het verzorgen tot het opruimen. Ook moet je goed met mensen kunnen werken, al helemaal bij een plek zoals bij Binky.”

“Als je een nieuw dier in de groep introduceert, vinden de anderen hier ook iets van.”
– Janneke Fonteijn

Gelukkig en gezond

De omgeving van de dieren is ingericht op een manier dat ze onderling sociaal contact hebben. Janneke kan binnen een oogopslag zien of een dier gelukkig en gezond is. “Als een dier in zijn eentje, met zijn kop omlaag, in de hoek staat, zie ik meteen dat er iets mis is. Soms is het iets heel simpels, zoals een dominantiestrijd. Als je een nieuw dier in de groep introduceert, vinden de anderen hier ook iets van,” aldus Janneke. Het zijn net mensen.

Onder de dieren bestaan ook een aantal diva’s. De grootste diva’s zijn de dwerggeiten, zo verzekert Janneke me. “Die houden we ’s nachts binnen, maar er hoeft buiten maar een druppel regen te vallen of ze staan alweer binnen. Dan gaat het koppie scheef en stormen ze naar een droge plek. Ik denk dat dit niet per se aan het soort dieren ligt, maar aan het feit dat ze het hier gewend zijn om binnen te staan,” aldus Janneke. Vanwege de regen en de koude decemberdagen waren er maar weinig bezoekers, maar desondanks krijgen de dieren alle aandacht en zorg die ze verdienen. Van de dwerggeiten tot de pony’s en weer terug; alle bewoners van Malkenschoten maken een tevreden indruk. 

Het moet er het weer voor zijn, maar een middagje Binky is de perfecte manier om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met dieren. De betrokkenheid van het personeel, zoals Janneke, illustreert niet alleen hun toewijding aan de dieren, maar creëert ook een warme en gastvrije sfeer op Malkenschoten. In weer en wind blijft het park een oase van zorg en plezier voor zowel mens als dier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!