Stage in de Stad: Lifeguard bij het grootste openluchtzwembad van Nederland
Door Kevin van Es
De zon heeft de afgelopen weken ein-de-lijk weer van zich laten horen (of voelen). En wat is er lekkerder dan een frisse duik nemen om even af te koelen? In Apeldoorn hebben we diverse zwembaden, maar geen enkel bad is zo bekend als het Boschbad. Het bad bestaat dit jaar alweer 90 jaar, een flinke mijlpaal! We kennen het bad in de Apeldoornse bossen bijna allemaal wel als bezoekers, maar hoe is het om te werken in het openluchtzwembad?
Bij aankomst is het nog niet bijster druk. Stilte voor de storm, zo weet Hugo mij te verzekeren. “Tegen 15:00 loopt het hier meestal vol.” Vandaag mag ik een dagje meelopen met de lifeguards van het grootste openluchtzwembad van Nederland. Wat maakt het werk leuk en wat zijn de grootste uitdagingen? Elisa Dalhuisen is lifeguard bij het Boschbad en vertelt meer over haar werk.
Onderdeel van het team
Na een korte kennismaking met Hugo Beekers, locatieverantwoordelijke van het Boschbad, en de overige aanwezige werknemers gaat mijn werkdag beginnen. Hugo overhandigt mij een oranje polo ‘nu ben je helemaal onderdeel van het team!’ Ik loop vandaag mee met lifeguard Elisa. De stoere Apeldoorner is 20 jaar en is al vier jaar lifeguard bij Accres. Ze werkt vooral in het Apeldoornse Boschbad, maar heeft ook uitstapjes gemaakt naar Malkander. “Voor mij de twee leukste locaties van Accres!”
Het klinkt bijna té perfect: werken in de zon, met alleen maar vrolijke mensen om je heen. Een baan als lifeguard is hartstikke leuk, zo vertelt Elisa. “Iedereen is vrolijk en ik vind het gewoon hartstikke leuk om mensen te helpen. Ik ben graag onder de mensen en het geeft mij energie.”
Rondleiding
Elisa geeft mij een rondleiding over het terrein. Net voor de glijbanen moeten we uitwijken van de tegels naar het gras. “Ze zijn bezig met de nieuwe glijbaan, dus we moeten een klein stukje omlopen.” Onderweg vertelt Elisa meer over haar werk. Het leukste aspect aan het werken langs de kant van het water vindt de Apeldoorner het contact met de mensen: “Bezoekers die hier komen zwemmen een leuke dag bezorgen.”
Ook tijdens ons gesprek is Elisa bezig met het houden van toezicht. Als lifeguard heb je de verantwoordelijkheid over de bezoekers, een aantal dat kan oplopen tot duizenden mensen. Elisa is dienstbaar voor de gasten én waarborgt de veiligheid. “Het is het belangrijkste dat we toezicht houden, maar je bent er vooral voor de gasten.”
Ieder beroep kent zijn uitdagingen. Ook lifeguards komen avonturen tegen: “Ik vind het een uitdaging op een drukke dag, als er 6000 mensen aanwezig zijn. Wanneer de temperatuur stijgt, moeten wij ons hoofd koel houden. Juist dan is het belangrijk dat we goed samenwerken,” legt Elisa uit.
Voor alle leeftijden
Zelf ben ik in mijn jeugd vaak genoeg op de fiets richting het Boschbad (toen nog Kristalbad) gesprongen voor een frisse duik. In mijn herinnering was het terrein groter, maar waarschijnlijk was ik iets kleiner. De mix van recreatief en competitief zorgt voor een divers aanbod voor alle leeftijden. Een aantal dingen zijn nog precies hetzelfde als in mijn jeugd, toch heeft het park enige aanpassingen gekend. Zo is het peuterbad uitgebreider, zijn er nieuwe zuilen bij het wedstrijdbad en er komt een gloednieuwe glijbaan aan.
Als lifeguard is het belangrijk om goed samen te werken, zo weet Elisa. “Je moet op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. Je wilt zeker zijn dat degene die op een bepaalde plek staat zijn of haar werk goed doet, dat vertrouwen hebben we hier eigenlijk altijd wel gehad.” Het werken in een teamverband met verschillende leeftijdsgenoten is leuk, maar kan ook voor afleiding zorgen. Bij het Boschbad is hier geen sprake van, zo legt Elisa uit: “Als ik merk dat iemand niet scherp is, maak ik dit bespreekbaar. Als lifeguard kan je geen twijfel hebben.”
Aan vervelende gasten ontkom je ook bij het Boschbad niet, ook Elisa heeft weleens een bezoeker eruit moeten zetten: “Als iemand zich niet kan gedragen, moet hij of zij het park verlaten. Het is meestal een optelsom, als ze echt over mijn grens gaan zit er niets anders op. De personen die we eruit hebben gezet werken in vele gevallen gewoon mee.” Volgende keer weer een kans!
Levens redden
Affiniteit met zwemmen (of water) is volgens Elisa niet van belang. “Het gaat erom dat je levens kunt redden.” Elisa heeft zwemdiploma A: “Het gaat vooral om het ZRZ-diploma (Zwemmend Redden voor Zwembaden), als je die haalt, heb je de norm. We hadden laatst een meisje dat niet kon duiken vanwege haar angst voor diepte. Dan wordt het heel lastig om hier te werken,” vertelt Elisa.
Twee keer per jaar wordt de kennis van het team opgefrist. “Degene die deze cursus begeleidt, kijkt heel kritisch naar ons. Als het niet goed gaat moet je nog een extra keer opfrissen, dit heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.
Meer dan water
Het team van het Boschbad is niet alleen druk met water, de groep gaat zo nu en dan samen op pad. “Dan gaan we met z’n allen naar de Humphreys. We zijn echt een hechte groep. Helaas is het vinden van nieuwe collega’s een aardige opgave, terwijl het werk hartstikke gaaf is.”
Accres zoekt nieuwe lifeguards! Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Elisa? Neem dan een kijkje op de website van de organisatie. De ZRZ-opleiding is gratis te volgen vanuit Accres.