Steden tegen de doodstraf in de Mariakerk

Donderdag 29 november 2012

Door Redactie

Op vrijdag 30 november wordt in de Mariakerk om 20.00 uur een bijeenkomst gehouden: steden voor het leven, steden tegen de doodstraf.

Op initiatief van de gemeenschap van Sant’Egidio wordt al 10 jaar op deze datum wereldwijd de aandacht gevraagd voor de mensen in een dodencel. We lezen de namen van mensen die vaak al jaren in de cel wachten op het voltrekken van hun doodvonnis, hierbij klinkt muziek van Charles van Mudante, we steken kaarsen aan, zijn stil en zingen een lied. Aansluitend bekijken wij de documentaire ‘Dead Men Talking’ en kunnen we samen met Amnesty International kaarten schrijven naar mensen in de dodencel.

Een indrukwekkend gebaar tegen de doodstraf en voor het leven. Voorafgaand zullen in alle kerken de zware klokken luiden en zal de Mariakerk in een bijzonder licht zijn gehuld.

Kies voor het leven kom op vrijdag 30 november naar de Mariakerk aan de Stationsstraat 13.

Voor meer informatie: http://www.santegidio.be/event/cities-for-life-steden-tegen-de-doodstraf/

Over de film:

Dead Men Talking

Robin Newell, China, 2011, kleur, HDcam, 52′

Jaarlijks worden in China rond de duizend terdoodveroordeelden geëxecuteerd, iets wat de Chinese overheid niet geheim houdt.
Als mensen weten wat de consequenties zullen zijn voor hun daden, zullen ze minder snel een misdaad begaan, zo is de gedachte.

Toen journaliste Ding Yu op het idee kwam om terdoodveroordeelden te interviewen, bleek dat een gouden greep: inmiddels kijken alleen al in de provincie Henan vier miljoen mensen naar haar wekelijkse televisieserie en heeft ze al 225 interviews afgenomen met mensen, vlak voor hun executie.
We volgen haar tijdens enkele vraaggesprekken, waarbij zowel haar werkwijze als het Chinese rechtssysteem aan bod komen. Ook wordt duidelijk hoe de Chinese maatschappij omgaat met complexe thema’s als moord en de doodstraf.

Voor het eerst wordt Ding Yu zelf geïnterviewd over hoe ze als vakvrouw en als mens haar gesprekken verwerkt. Want ondanks de vele heftige verhalen, die ze zich allemaal nog herinnert, wordt ze soms onverwacht hard geraakt als aanschouwer: “Ik ben getuige van hun laatste gedachten voor de dood.” We volgen haar tijdens interviews, in de montagekamer en gedurende redactievergaderingen, waar zaken als belichting, persoonlijke levenskwesties en heftige emoties van diverse partijen elkaar afwisselen. Een onversneden inkijkje in wellicht het bizarste realityprogramma ter wereld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!