Sterrenschool laat ouders vakanties indelen

Dinsdag 1 december 2015

Door Redactie

@ Sunny Gardeur

Een Sterrenschool is een concept waarin onderwijs en kinderopvang hand in hand gaan. Het kenmerkt zich door vijf aandachtsgebieden: De Sterrenschool is 50 weken per jaar open, heeft een continurooster en biedt flexibiliteit in vakanties. Daarnaast leren kinderen in één pedagogisch klimaat, is er voor ieder kind maatwerk, ligt de nadruk op rekenen, taal, lezen en is er een duidelijke binding met de buurt.

 

De Bongerd derde Sterrenschool van Apeldoorn

Openbare basisschool De Bongerd wordt de derde Sterrenschool van Apeldoorn. De basisschool aan de Muntersdonk is de eerste Sterrenschool in de wijk De Maten en gaat de ontwikkeling naar het sterrenschoolconcept stapsgewijs vormgeven. De Bongerd heeft dit schooljaar de eerste stappen gezet richting het sterrenschoolconcept.

De basisschool is gestart met een continurooster, alle kinderen hebben twee keer per jaar een stergesprek (een gesprek tussen kind en leerkracht over haar/zijn ontwikkeling) en de rapportgesprekken worden samen met het kind en de ouders gevoerd. Op deze manier raken kinderen vertrouwd met het uitgangspunt dat zij zelf ‘eigenaar’ zijn van hun schoolresultaten. Directeur Frans de Heus “wij vinden het belangrijk dat de leerlingen goed voorbereid worden op hun rol in de maatschappij. Dat betekent ook dat kinderen leren na te denken over het eigen handelen, een respectvolle houding hebben en bijdragen aan de zorg voor hun omgeving”.

 

Passend onderwijs voor elk kind op Sterrenschool

Sterrenschool De Bongerd gaat elk kind een passend aanbod bieden. Er zullen kinderen zijn die bepaalde stof eerder aangeboden krijgen of meer verdieping krijgen dan leeftijdsgenootjes. Einddoel is dat elk kind een ontwikkelperspectief krijgt en op grond daarvan een aanbod op maat heeft. De leerdoelen vanuit onderwijsinspectie gelden uiteraard ook voor De Bongerd maar de weg om dit te bereiken is maatwerk. Dit schooljaar ontwikkelt het team van De Bongerd haar visie op het pedagogisch klimaat van 2 tot 12 jaar en het vormgeven van maatwerk.

 

Sterrenschool met Kunst- en Cultuurprofiel

Binnen het sterrenschoolconcept ligt de nadruk op rekenen, taal en lezen. De Bongerd heeft daarnaast echter een Kunst- en Cultuurprofiel. Binnen het onderwijs legt de school in brede zin de verbinding met Kunst en Cultuur. Een paar keer per jaar werkt de school in een periode van vier weken aan een kunstcircuit in de onderbouw en in de bovenbouw. Met gemengde groepen wordt dan gewerkt aan verschillende onderdelen zoals beeldende vorming, literatuur, drama enz. In de multifunctionele hal presenteren leerlingen hun projecten aan elkaar en geven podiumoptredens.

 

Leerplein055

De Bongerd maakt onderdeel uit van Leerplein055, de stichting voor openbaar basisonderwijs in Apeldoorn. Leerplein055 participeert al sinds 2010 met de twee andere Sterrenscholen in de ontwikkeling van het sterrenschoolconcept. Meer informatie over Sterrenschool De Bongerd: www.sterrenschooldebongerd.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!