Stichting Leesplezier geeft project Leesplezier cadeau

Woensdag 24 juni 2020

Door Redactie

Om het taal- en leesplezier bij kinderen te verhogen wordt er door maar liefst 10 Apeldoornse klassen momenteel extra gelezen. Stichting Leesplezier is een nieuwe Apeldoornse stichting die de klassen het project Leesplezier, om leesplezier bij kinderen te vergroten, cadeau heeft gedaan. De klassen testen het project. Project Leesplezier is dankzij sponsoring mogelijk gemaakt. Het doel van het project is, dat de leesniveaus van kinderen hierdoor uiteindelijk omhooggaan.

Laaggeletterde kinderen en jongeren

In Nederland komt 10% van de kinderen met onvoldoende taalkennis van de basisschool. Tegen de tijd dat kinderen 17 jaar oud zijn, is 24% van de jongeren laaggeletterd te noemen. Zij kunnen niet langer meekomen in de maatschappij vanwege hun slechte taalvaardigheid.

Stichting Leesplezier hoopt hier nu iets tegen te doen door kinderen op jonge leeftijd op een positieve manier te stimuleren om te lezen. De stichting heeft project Leesplezier ontwikkeld voor de groepen 5 van de basisschool. Dat is de leeftijd waarop kinderen zelfstandig moeten gaan lezen, maar in veel gevallen gebeurt dat niet. Nederlandse kinderen hebben het minste plezier in lezen vergeleken bij de kinderen in ons omringende landen.

Samen lezen tegen laaggeletterdheid

De Apeldoornse scholen die meedoen zijn De Kring, De Touwladder, Hertog van Gelre, Sebastiaan, Reiziger, Prinses Margriet, Spitsbergen en Zonnewende. Zij hebben voor alle kinderen leesboeken gekregen van de Apeldoornse kinderboekenserie Plaza Patatta, geschreven door Apeldoornse schrijfster Nanda Roep. De schrijfster zegt hierover: ,,De serie Plaza Patatta is altijd bedoeld geweest voor de hele klas: zowel jongens als meisjes en zowel voor snelle als moeilijke lezers.”

In 4 weken tijd lezen alle kinderen een boek uit. Snelle lezers ruilen met klasgenoten en lezen meerdere delen. Daarnaast krijgen ze op school activiteiten aangeboden om het plezier te stimuleren, zoals knutselen, een muziekles en ‘koken voor kinderen’ gebaseerd op de boeken. Daarnaast maken kinderen opdrachten in het bijbehorende werkboek dat is uitgedeeld. Een eerdere testfase op 8 scholen in Zevenaar is zeer gunstig verlopen, volgens de organisatie van Stichting Leesplezier.

Stichting Leesplezier heeft de afgelopen maanden gebruikt om de begeleiding digitaal te kunnen aanbieden.

Stichting Leesplezier

De Apeldoornse stichting is vrij nieuw, deze is vorig jaar opgericht met het doel om leesplezier bij kinderen te stimuleren. Wil je meer weten over het project of in contact komen met klassen die mee doen aan dit project? Neem dan contact op via het mailadres: stichtingleesplezier@plazapatatta.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!