Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn blikt terug op afgelopen 5 jaar

Vrijdag 8 januari 2021

Door Redactie

De Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn bestaat 5 jaar. Om deze mijlpaal onder de aandacht te brengen, opende wethouder Maarten van Vierssen in kringloopwinkel Foenix aan de Vlijtseweg de fotoexpositie ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’. Momenteel is de expositie niet te bezoeken, maar zodra het weer kan, kan je hem weer bekijken bij Foenix.

“Het is een mooie tentoonstelling van ogenschijnlijk normale jongeren”, meldt wethouder Maarten van Vierssen. “Maar helaas is het leven van deze jongeren vaak niet normaal. Ze zwerven van bank naar bank en slapen soms zelfs op straat. En dat alles is prachtig in kaart gebracht door Roelof Rump, de bekende Apeldoornse fotograaf die helaas in 2019 plotseling is overleden.”

Boek

De foto’s laten de wereld zien van de zwerfjongeren. Jongeren die er vaak voor de buitenwereld keurig uitzien, maar die ondertussen wel op straat leven of van bank naar bank zwerven bij vrienden en geen eigen dak boven hun hoofd hebben. Het gelijknamige boek ‘Buitenspel en van de radar verdwenen‘ geeft hiervan een mooi overzicht en is samengesteld  door Roelof Rump en Stimenz. De expositie van dit werk is dan ook een eerbetoon aan Roelof.

Apeldoorners zouden de expositie gratis kunnen bezoeken, maar de striktere coronamaatregelen van maandag 14 december verhinderen dit momenteel. Er vanuit gaande dat na 19 januari Foenix aan de Vlijtseweg weer open is, kan de expositie nog tot 28 februari worden bezocht. De stichting en Foenix hebben hiertoe in gezamenlijk overleg besloten in plaats van de oorspronkelijke einddatum van 10 januari.

Kapitaal

De stichting werd opgezet met geld wat Marco Betman bij elkaar kreeg via een halve triatlon. “Ik besloot via sponsors geld op te halen voor zwerfjongeren”, vertelt hij. “Ik heb toen allemaal posters en flyers gemaakt en iedereen die ik ken gevraagd om mij te sponsoren. Ik heb het gedaan en 2700 euro opgehaald. Dit was tevens de aanleiding om een stichting te beginnen waarin we dit geld konden gaan beheren en mooie dingen kunnen doen voor zwerfjongeren, wat echt een wens van mij was.”

 

Lees meer over de initiatiefnemer van de stichting, Marco Betman, in onze serie In Beeld morgen, zaterdag 9 januari. We spraken hem over doel en werk van de Sichting Zwerfjongeren Apeldoorn. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!